"Keďže už nemám len jednu lásku, ale hneď tri, rozhodla somsa spraviť tortu, aby sa každému ušlo," hovorí hneď na začiatok k svojej torte pekárka Janka, ktorá sa v druhej sérii Pečie celé Slovensko vryla do pamäti všetkým fanúšikom pečenia.
Sympatická mäsiarka, ktorá to dopiekla až do finále, vytvorila rodinnú tortu spontánne, ako vraví, len tak z hlavy a pomáhal jej pritom jej synček.
"Nie je síce červená a zlatá, no podľ mňa aj takouto formou sa dá vyjadriť láska," uviedla na margo blížiaceho sa sviatku všetkých zaľúbených. A má pravdu, láska v rodine sa len násobí. Tak si ju vychutnajte aj s Jankinou tortou.
Recept na rodinnú valentínsku tortu
Korpus:
- 7 vajec
- 210 g kryštálového cukru
- 210 g polohrubej múky
- 7 PL vody
- 7 PL oleja
- potravinárske farbivá
Krém:
- 600 g mascarpone
- 200 ml 40% smotany na šľahanie
- 70 g hnedého cukru
Vklad kivi:
- 300 g kivi
- 100 ml vody
- 50 g hnedého cukru
- 20 g pudingového prášku
Vklad lesné ovocie:
- 300 g lesného ovocia
- 100 ml vody
- 50 g hnedého cukru
- 20 g pudingového prášku
Vklad pomaranč:
- 300 g dužiny z pomaranča
- 100 ml vody
- 50 g hnedého cukru
- 20 g pudingového prášku
Postup
- Cesto: Oddelíme bielky a žĺtky. Do bielkov vsypeme cukor a dáme šľahať do hustej peny. Pridáme vodu necháme premiešať a následne po lyžiciach pridávame olej a žĺtky. Do zmesi opatrne zapracujeme múku, cesto rozdelíme na tri časti a každú zafarbíme inou farbou. Cestá potom postupne vrstvíme na seba a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov cca jednu hodinu.
- Krém: Mascarpone, šľahačku a cukor dáme do mixéra a šľaháme do zhustnutia.
- Vklady: Ovocie dáme do hrnca spolu s cukrom a vodou a necháme cca 10 minút variť na miernom stupni. Po častiach si prilievame pudingový prášok rozmiešaný v troche vody. Necháme prevariť 4 minúty, preložíme do misky a dáme zachladiť asi na hodinku.
- Vychladnuté cesto si prekrojíme na tri časti. Prvú si položíme na podložku a do stredu vo výške asi pol centimetra natrieme krém. Ďalší krém si dáme do vrecka s ozdobnou špičkou a po obvode torty nastriekame krém. Do stredu dáme ovocný vklad. Takto pokračujeme až do vrchu. Hotovú tortu dáme do chladu aspoň na dve hodiny najlepšie na 24 hodín.