K mäsovým výrobkom a vajíčkam sa na Veľkú noc padne vhod domáci posúch. Pridajte doň medvedí cesnak, ako to robí pekárka Janka z druhej série Pečie celé Slovensko.
"Môžem spoľahlivo povedať, že tento posúch v kombinácii s medvedím cesnakom si zamilujete," hovorí usmievavá finalistka najsladšej šou RTVS.
Recept na posúch s medvedím cesnakom
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 300 ml vlažnej múky
- 7 g sušeného droždia
- soľ
- rasca
- semienka na ozdobu
Náplň
- 60 g medvedieho cesnaku so soľou
- 100 g maste
Postup
- Do misky dáme všetky suroviny na cesto a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré dáme na približne hodinu kysnúť.
- Po hodine skontrolujeme cesto, a ked je dostatočne nakysnuté, preložíme ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na hrúbku pol centimetra. Po celom povrchu rozotrieme masť, a potom aj medvedí cesnak.
- Cesto zrolujeme a zatočíme ho do tortovej formy o priemere 22 cm, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Celý povrch potrieme masťou a posypeme semienkami.
-
Dáme podkysnúť zhruba na pol hodinu a vložíme do rúry, ktorú sme si rozohriali na 230 stupňov. Necháme piecť 15 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a dopekáme zhruba pol hodinu.
- Vyberieme posúch a prikryjeme ho miskou na 30 minút. Potom odokryjeme a necháme vychladnúť.
"Ak nemáte medvedí cesnak, môžete ho nahradiť petržlenovou vňaťou s cesnakom, pažítkou, bazalkou s cesnakom a píniovými orieškami," dodáva Janka.
Nezabudnite sledovať veľkonočný špeciál Pečie celé Slovensko na Veľkonočnú nedeľu o 20:10 hod na Jednotke.