Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Ako na tradičnú veľkonočnú pasku? Poradí pekár Ďoďo

Recept na koláč, ktorý je typický pre severovýchodné Slovensko, môžete vyskúšať aj vy.

Ako na tradičnú veľkonočnú pasku? Poradí pekár Ďoďo

K veľkonočným tradíciám na severovýchode Slovenska patrí aj svätenie jedál v košíkoch. K typickým veľkonočným pochutinám, ktoré sa vkladajú do košíka, patrí aj obradové jedlo - veľkonočná paska.

Recept na tento veľkonočný koláč pripravil pekár Ďoďo z druhej série Pečie celé Slovensko.

Recept na veľkonočnú pasku (2 ks)

Suroviny

  • 500 g polohrubej múky
  • 500 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 droždie
  • soľ
  • 100 g cukru
  • 65 g masla
  • 20 g kakaa

Veľkonočná paska od Ďoďa.jpg

Postup

  1. V teplom mlieku rozpustíme cukor a necháme 10 minút aktivovať droždie. Následne pridáme ostatné ingrediencie okrem kakaa a miesime 5 minút.
  2. Potom rozdelíme na tretiny a do jednej z nich pridáme kakao. Necháme podkysnúť aspoň hodinu. Z cesta vytvoríme 4 rovnaké vrkoče, pričom vo vrkoči sú 2 časti z bieleho cesta a jeden je kakaový.
  3. Do vymastenej formy s priemerom 22 cm dáme 2 vrkoče, aby nám vytvorili špirálu a necháme podkysnúť ďalšiu hodinu.
  4. Po vykysnutí pečieme hodinu pri 180 stupňoch. Paska chutí najlepšie s cviklou, chrenom, hrudkou, šunkou či klobáskou.

Ako sa bude pekárovi Ďoďovi dariť s ďalšími veľkonočnými receptami sa dozviete vo veľkonočnom špeciáli Pečie celé Slovensko v nedeľu o 20:10 hod na Jednotke.

25 50 75 90