K veľkonočným tradíciám na severovýchode Slovenska patrí aj svätenie jedál v košíkoch. K typickým veľkonočným pochutinám, ktoré sa vkladajú do košíka, patrí aj obradové jedlo - veľkonočná paska.
Recept na tento veľkonočný koláč pripravil pekár Ďoďo z druhej série Pečie celé Slovensko.
Recept na veľkonočnú pasku (2 ks)
Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 droždie
- soľ
- 100 g cukru
- 65 g masla
- 20 g kakaa
Postup
- V teplom mlieku rozpustíme cukor a necháme 10 minút aktivovať droždie. Následne pridáme ostatné ingrediencie okrem kakaa a miesime 5 minút.
- Potom rozdelíme na tretiny a do jednej z nich pridáme kakao. Necháme podkysnúť aspoň hodinu. Z cesta vytvoríme 4 rovnaké vrkoče, pričom vo vrkoči sú 2 časti z bieleho cesta a jeden je kakaový.
- Do vymastenej formy s priemerom 22 cm dáme 2 vrkoče, aby nám vytvorili špirálu a necháme podkysnúť ďalšiu hodinu.
- Po vykysnutí pečieme hodinu pri 180 stupňoch. Paska chutí najlepšie s cviklou, chrenom, hrudkou, šunkou či klobáskou.
Ako sa bude pekárovi Ďoďovi dariť s ďalšími veľkonočnými receptami sa dozviete vo veľkonočnom špeciáli Pečie celé Slovensko v nedeľu o 20:10 hod na Jednotke.