Niet azda typickejšieho koláča na Veľkú noc akým je veľkonočný baranček. Existuje niekoľko receptov, my vám prinášame ten od pekárky Alenky Sabolovej, ktorá sa zaskvela v prvej sérii najsladšej šou RTVS Pečie celé Slovensko. Ukryla doň pistácie v kombinácii s malinami.
Recept na pistáciového veľkonočného barančeka
Cesto
- 120 g hladkej múky
- 120 g práškového cukru
- 3 PL oleja
- 1 KL prášku do pečiva
- 40 g pistáciovej pasty
- 70 g nesolených pistácii
Plnka
- 250 g mascarpone
- 120 ml šľahačkovej smotany
- 20 g lyofilizovaných malín
- 100 g malinového pyré
- 50 g čerstvých malín
Poleva
- 1 vaječný bielok
- 350 g práškového cukru
- Šťava z citróna
Postup
- Vajcia s cukrom vyšľaháme, pridáme olej, pastu, nasekané pistácie a primiešame múku s práškom do pečiva a vylejeme do vymastenej formy. Pečieme pri teplote 170 stupňov 20-25 minút.
- Na plnku si vyšľaháme šľahačkovú smotanu do tuha, pridáme mascarpone a opäť dobré vyšľaháme. Pridáme malinové pyré a lyofilizované maliny. S touto hmotou naplníme barančeka, kde na plnku poukladáme aj čerstvé maliny.
- Polevu pripravíme vymiešaním všetkých surovín do hladkej vláčnej hmoty.
Viac receptov na veľkonočných barančekov nájdete na webe Pečie celé Slovensko. Ktorý z nich bude porotkyniam Jožke a Petre najviac chutiť sa dozviete vo veľkonočnom špeciáli Pečie celé Slovensko v nedeľu o 20:10 hod na Jednotke.