Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Recept, ktorý sa vám ešte zíde. Buchty s krížikom
Recept, ktorý sa vám ešte zíde. Buchty s krížikom

Recept, ktorý sa vám ešte zíde. Buchty s krížikom

Vyskúšajte si technickú výzvu, ktorá preverila súťažiacich vo veľkonočnom špeciáli Pečie celé Slovensko.

Hoci už je Veľká noc za nami, recept na nadýchané buchty s kížikom, známe ako hot cross buns, sa hodí vždy.

Šestica pekárov z oboch sérií Pečie celé Slovensko ich vo veľkonočnom špeciále najsladšej šou RTVS piekla prvýkrát. Vy máte šancu natrénovať si tento recept do ďalšej Veľkej noci.

A pokojne si na nadýchaných buchtách, ktoré sa tradične jedia počas pôstu horúce alebo opekané, až do Veľkého piatku, pochutnajte aj počas roka.

Recept na buchty s krížikom (12 kusov)

Kysnuté cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 180 g cmaru (37 stupňov Celzia)
  • 45 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilínového cukru
  • 45 g masla Maslo
  • 60 g hrozienok
  • kandizované ovocie (kôra)
  • 2 žĺtky
  • 15 g čerstvého droždia
  • 3 g soli
  • ¼ ČL muškátového orieška
  • ¼ ČL mletej škorice
  • 1 žĺtok na potieranie
  • Olej na vymastenie plechu

Porotkyne a moderátori hodnotia veľkonočné buchty s krížikom.jpg

Ozdoba - kríž

  • 65 g vody
  • 65 g hladkej múky
  • 1 g kypriaceho prášku do pečiva

Na dokončenie

  • 30 g medu
  • 60 g marhuľového džemu
  • 15 g rumu

Postup

  1. Zmiešame všetky ingrediencie okrem hrozienok a kandizovanej kôry, vypracujeme hladké, nelepivé cesto, v stroji miesime približne päť minút.
  2. Pridáme hrozienka a kandizovanú kôru, zľahka zamiešame.
  3. Dáme vykysnúť do rúry na 30 stupňov, kým cesto nezdvojnásobí objem.
  4. Z vykysnutého cesta vytvoríme bochníčky rovnakej váhy a necháme ich v olejom vymastenom vyššom plechu kysnúť cca 20 minút. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom.
  5. Z múky, vody a prášku do pečiva vytvoríme pastu, ktorú pomocou cukrárskeho vrecka nanášame ozdobu – kríža, tj. linku tiahneme cez stredy bochníkov zvisle a vodorovne.
  6. Pečieme v dobre vyhriatej rúre, program horúci vzduch, pri 175-180  stupňov cca 10-15 minút.
  7. Ešte horúce bochníky potrieme zmesou horúceho medu, marhuľového džemu a rumu.

Veľkonočný špeciál Pečie celé Slovensko si môžete pozrieť online v achíve RTVS.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia