Hoci už je Veľká noc za nami, recept na nadýchané buchty s kížikom, známe ako hot cross buns, sa hodí vždy.
Šestica pekárov z oboch sérií Pečie celé Slovensko ich vo veľkonočnom špeciále najsladšej šou RTVS piekla prvýkrát. Vy máte šancu natrénovať si tento recept do ďalšej Veľkej noci.
A pokojne si na nadýchaných buchtách, ktoré sa tradične jedia počas pôstu horúce alebo opekané, až do Veľkého piatku, pochutnajte aj počas roka.
Recept na buchty s krížikom (12 kusov)
Kysnuté cesto
- 300 g hladkej múky
- 180 g cmaru (37 stupňov Celzia)
-
45 g kryštálového cukru
- 10 g vanilínového cukru
-
45 g masla Maslo
- 60 g hrozienok
- kandizované ovocie (kôra)
- 2 žĺtky
- 15 g čerstvého droždia
-
3 g soli
-
¼ ČL muškátového orieška
-
¼ ČL mletej škorice
- 1 žĺtok na potieranie
- Olej na vymastenie plechu
Ozdoba - kríž
- 65 g vody
-
65 g hladkej múky
- 1 g kypriaceho prášku do pečiva
Na dokončenie
- 30 g medu
-
60 g marhuľového džemu
-
15 g rumu
Postup
- Zmiešame všetky ingrediencie okrem hrozienok a kandizovanej kôry, vypracujeme hladké, nelepivé cesto, v stroji miesime približne päť minút.
- Pridáme hrozienka a kandizovanú kôru, zľahka zamiešame.
- Dáme vykysnúť do rúry na 30 stupňov, kým cesto nezdvojnásobí objem.
-
Z vykysnutého cesta vytvoríme bochníčky rovnakej váhy a necháme ich v olejom vymastenom vyššom plechu kysnúť cca 20 minút. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom.
- Z múky, vody a prášku do pečiva vytvoríme pastu, ktorú pomocou cukrárskeho vrecka nanášame ozdobu – kríža, tj. linku tiahneme cez stredy bochníkov zvisle a vodorovne.
- Pečieme v dobre vyhriatej rúre, program horúci vzduch, pri 175-180 stupňov cca 10-15 minút.
- Ešte horúce bochníky potrieme zmesou horúceho medu, marhuľového džemu a rumu.
Veľkonočný špeciál Pečie celé Slovensko si môžete pozrieť online v achíve RTVS.