Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Oslavujeme Deň čokolády. Tipnete si, koľko kilogramov jej ročne zjeme?
Oslavujeme Deň čokolády. Tipnete si, koľko kilogramov jej ročne zjeme?

Oslavujeme Deň čokolády. Tipnete si, koľko kilogramov jej ročne zjeme?

7. júl už tradične patrí oslave tejto maškrty, ktorú má rád azda každý.

Mliečna, horká, biela či dokonca ruby. Existuje toľko druhov a príchutí, že si vyberie každý. Aj preto jej ročne skonzumujeme niekoľko kilogramov.

Presnejšie 4 kilogramy. Toľko čokolády skonzumoval priemerný Slovák či Slovenka v minulom roku, vyplynulo z údajov Štatistického úradu SR.

Ak sa vám toto číslo zdá veľké, potom vás iste prekvapia údaje zo zahraničia. Napríklad v takom Nemecku bola v roku 2021 priemerná spotreba čokolády 5,7 kg na obyvateľa.

čokoláda.png

Najväčšími konzumentmi čokolády sú ale Švajčiari, ktorí v tom istom roku spotrebovali 11,6 kg čokolády na obyvateľa. Naopak, len zhruba 0,2 – 1 kg čokolády skonzumuje ročne priemerný obyvateľ Číny.

Kvalitná čokoláda nás robí šťastnejšími

Hoci si mnoho ľudí spája čokoládu s nezdravým maškrtením, nemusí to tak byť. Kvalitná čokoláda s nízkym obsahom cukru a tuku a vysokým obsahom kakaa môže byť zdraviu prospešná.

Samozrejme, v primeranom množstve. Kakaové bôby totiž obsahujú antioxidanty. V čokoláde môžete nájsť aj horčík, draslík či vápnik.

V roku 2007 dokonca vyšla štúdia, podľa ktorej v nás konzumácia čokolády zanecháva príjemnejšie a intenzívnejšie pocity šťastia než bozkávanie.

Ak dostanete chuť na niečo čokoládové, inšpirovať sa môžete receptami zo šou Pečie celé Slovensko. Počas dvoch sérií súťažiaci pripravili množstvo čokoládových dezertov, ktoré rozhodne stoja za hriech.

Či už to bude ovocie v čokoláde, kakaová bábovka ale lahodná Sacher torta, vaše chuťové poháriky budú v siedmom nebi.

25 50 75 90
Zdroj foto: Pixabay, Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia