Vo vnútri je naplnený žĺtkovým krémom vyľahčeným bielkovým snehom a vrstvou šľahačkovej náplne. Povrch je potiahnutý čokoládou.
Je už zvykom, že Jožka pekárky a pekárov veru nešetrí. Porotkyňa najsladšej šou si dáva záležať na detailoch a to isté očakáva od finalistov.
Inak tomu nebolo ani v šiestom kole Pečie celé Slovensko, ktoré sa nakoniec stalo osudným najmladšiemu finalistovi Adamovi.
Pri príprave francúzskej kocky, ktorú si netreba mýliť s klasickým krémešom, je najdôležitejšie splniť podmienku čistých a ostrých hrán.
Krém nesmie vytekať, čokoláda musí byť nedotknutá. Najlepšie francúzske kocky pripravil Tomáš.
Trúfnete si?
Recept na francúzsku kocku
Lístkové cesto maslové
- 250 g masla
- 250 g hladkej múky špeciál
- 50 g hrubej múky
- Štipka soli
- 1 PL octu ( 10 g)
- 1 žĺtok
- 125 g vody
Lístkové cesto sa skladá z dvoch častí – vodovej a tukovej. Maslo a 50 g hladkej múky zmiešame, vytvoríme kocku, zabalíme do fólie a dáme stuhnúť do chladničky.
Zvyšné suroviny zmiešame, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie a necháme 15 minút odležať.
Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca s hrubším stredom, zabalíme maslovú kocku (uhlopriečne).
Opäť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe. Prekladanie opakujeme po odležaní 20 minút, spolu trikrát. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať.
350 g lístkového cesta rozvaľkáme na tenký plát veľkosť 30 x 40 cm, pred pečením popicháme vidličkou. Pečieme pri teplote 200 °C – 10 minút, dopekáme pri teplote 150 °C – 5 minút. Po upečení rozdelíme na dve časti.
Bielkový sneh
- 90 g kryštálového cukru
- 7g vanilínového cukru
- 90 g bielkov ( cca 3 ks)
Z ingrediencií vyšľaháme tuhý sneh.
Šľahačková náplň
Z ingrediencií vyšľaháme šľahačkovú náplň.
Čokoládová poleva
- 130 g tmavej čokolády 54 %
- 40 g masla
Žĺtkový krém s bielkovým snehom
2/3 mlieka, kryštálový a vanilínový cukor dáme variť. 1/3 mlieka, žĺtok a pudingový prášok rozmiešame, prilejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešanie krátko prevaríme do zhustnutia tak, aby nebolo cítiť škrob.
Odstavíme a do horúceho pridáme vyšľahaný tuhý bielkový sneh. Zľahka zamiešame a ihneď ešte horúci žĺtkový krém rozotrieme na polovicu upečeného lístkového plátu. Necháme vychladnúť.
Po vychladnutí rozotrieme vyšľahanú šľahačku. Priložíme druhú polovicu plátu, spodnou rovnejšou časťou smerom nahor, jemne zatlačíme. Povrch potrieme rozpustenou čokoládou, necháme stuhnúť a nakrájame na 12 kúskov.
25 50 75 90