Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Recept na gaštanové jazýčky podľa Petry Tóthovej

Dezert pre všetky maškrtné jazýčky.

Recept na gaštanové jazýčky podľa Petry Tóthovej

Technická výzva z uplynulej časti Pečie celé Slovensko bola opäť lahodná. Cukrárka a porotkyňa si pre finalistov a finalistky pripravila poriadne ohnivý recept.

„Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán,“ znelo heslo technickej výzvy. Tá dala finalistom aj tentokrát zabrať. Šou Pečie celé Slovensko nakoniec musel opustiť sympatický Patrik, ktorý sa však rozlúčil s úsmevom.

Trúfnete si na technickú výzvu, ktorá potrápila aj našich finalistov a finalistky?

Recept na gaštanové jazýčky

Piškóty

  • 90 g cukru krupica
  • 90 g hladkej múky špeciál
  • 72 g bielkov
  • 48 g žĺtok

Bielky a 60 g cukru vyšľaháme do peny. Žĺtky a 30 g cukru vyšľaháme do peny. Obe peny zľahka premiešame a pridáme preosiatu múku.

Na plech s papierom na pečenie vytlačíme okrúhlou špičkou s priemerom 1 cm rovnako veľké piškóty o priemer cca 4 cm. Upečieme v teplovzdušnej rúre predhriatej na 160 °C 13 - 16 minút.

Hmota

  • 250 g gaštanov
  • 80 g pomletých piškót
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g mäkkého masla
  • 15 ml rumu

Gaštany najemno pomelieme. Pridáme ostatné suroviny a vymiešame jednotnú masu hmoty.

Vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 1,5 cm a dáme zachladiť na 10 min do mrazničky.

Vykrajujeme pomocou formičky a opäť vrátime do mrazničky na 10 minút.

Flambované gaštany

  • 50 g gaštanov
  • 10 g masla
  • 50 g cukru krupica
  • 5 ml rumu
  • 15 ml rumu

Gaštany nakrájame na 1/4. Na panvici roztopíme maslo, pridáme cukor a 5 ml rumu. Nekaramelizujeme! Pridáme gaštany a orestujeme.

Prilejeme 15 ml rumu a s horiacou špajdľou flambujeme do vyhorenia plameňa. Pozor, plameň bude vysoký a mohutný, nenakláňajte sa nad panvicu a chráňte si aj ruky.

Necháme vychladnúť. 

Poleva

  • 200 g čokolády 54 %
  • 70 g kokosového tuku

Rozpustíme čokoládu s kokosovým tukom a necháme trochu vychladnúť.

Dokončenie

  • 200 g šľahačkovej smotany 40 %
  • vanilkový struk

Na plech vystlaný papierom na pečenie pokladáme namočené a oklepkané jazýčky Necháme schladiť.

Vyšľaháme šľahačku spolu s vanilkou. Ozdobnou špičkou nanesieme šľahačku na jazýčky krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke. Dozdobíme 2 ks flambovaných gaštanov.

25 50 75 90