Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Slivkovo-makový dezert, po ktorom sa len tak zapráši. Vyskúšajte recept Petry Tóthovej

Tento jednoduchý koláč si zamiluje celá rodina.

Slivkovo-makový dezert, po ktorom sa len tak zapráši. Vyskúšajte recept Petry Tóthovej

Počuli ste už o dezerte zvanom galetka? Tento tradičný slaný koláč si môžete pripraviť aj vy, a to dokonca na slovenský spôsob podľa receptu Petry Tóthovej. Tá sa rozhodla francúzsku špecialitu upraviť a vytvoriť z nej sladký dezert plný sliviek a maku.

Ak sa vám už začali zbiehať slinky, nech sa páči, tu je recept. Skráťte si čakanie na premiéru 4. série Pečie celé Slovensko a pripravte si tento skvelý dezert.

Čo budete potrebovať:

Na cesto:

  • 160g hladkej múky
  • 1 PL cukru krupica
  • 1/2 čl soli
  • 140 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • 50 g kyslej smotany
  • vanilka a 1/ PL modrého maku

Na plnku:

  • maková pomazánka
  • 500 g sliviek nakrájaných na šestiny
  • 70 g cukru
  • 1 PL hladkej múky
  • 1/8 čl škorice

Dokončenie:

  • 1 rozšľahané vajíčko s 1 čl šľahačky
  • hnedý cukor
  • modrý mak

Ako na to:

Cesto si môžete pripraviť aj ručne, Petra si však pomohla strojom. Zmiešajte múku, cukor, soľ a maslo a spracujte do mrveničkovej konzistencie.

Pridajte kyslú smotanu a spracujte do konzistentného cesta. Zabaľte do fólie a nechajte hodinu odpočívať v chladničke.

Počas toho, ako cesto odpočíva, vy si pripravte slivky. Následne zmiešajte cukor, múku a škoricu, v ktorých obaľte slivky tesne pred plnením galetky.

Z cesta medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkajte galetku a nechajte 10 minút zachladiť, ideálne v mrazničke.

Galetku potrite pomazánkou z maku a poukladajte na ňu slivky. Pomocou papiera preložte okraje.

Potrite vajíčkom so šľahačkou, posypte hnedým cukrom a makom podľa chuti.

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Pečte 40 až 50 minút.

Pozrite si celý VIDEORECEPT:

25 50 75 90