Počuli ste už o dezerte zvanom galetka? Tento tradičný
slaný koláč
si môžete pripraviť aj vy, a to dokonca na
slovenský spôsob
podľa receptu Petry Tóthovej. Tá sa rozhodla francúzsku špecialitu upraviť a vytvoriť z nej sladký dezert plný sliviek a maku.
Ak sa vám už začali zbiehať slinky, nech sa páči, tu je recept. Skráťte si čakanie na
premiéru 4. série Pečie celé Slovensko
a pripravte si tento skvelý dezert.
Čo budete potrebovať:
Na cesto:
- 160g hladkej múky
- 1 PL cukru krupica
- 1/2 čl soli
- 140 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 50 g kyslej smotany
- vanilka a 1/ PL modrého maku
Na plnku:
- maková pomazánka
- 500 g sliviek nakrájaných na šestiny
- 70 g cukru
- 1 PL hladkej múky
- 1/8 čl škorice
Dokončenie:
- 1 rozšľahané vajíčko s 1 čl šľahačky
- hnedý cukor
- modrý mak
Ako na to:
Cesto si môžete pripraviť aj ručne, Petra si však pomohla strojom. Zmiešajte múku, cukor, soľ a maslo a spracujte do mrveničkovej konzistencie.
Pridajte kyslú smotanu a spracujte do konzistentného cesta. Zabaľte do fólie a nechajte hodinu odpočívať v chladničke.
Počas toho, ako cesto odpočíva, vy si pripravte slivky. Následne zmiešajte cukor, múku a škoricu, v ktorých obaľte slivky tesne pred plnením galetky.
Z cesta medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkajte galetku a nechajte 10 minút zachladiť, ideálne v mrazničke.
Galetku potrite pomazánkou z maku a poukladajte na ňu slivky. Pomocou papiera preložte okraje.
Potrite vajíčkom so šľahačkou, posypte hnedým cukrom a makom podľa chuti.
Rúru predhrejte na 190 stupňov. Pečte 40 až 50 minút.
Pozrite si celý VIDEORECEPT:
25 50 75 90