Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Toto porotkyne Jožka a Petra rozhodne neakceptujú. Chcete sa prihlásiť do šou? Na tieto chyby pozor

Aj majster pekár sa občas popáli a je to v poriadku. Čo je dôležitejšie?

Toto porotkyne Jožka a Petra rozhodne neakceptujú. Chcete sa prihlásiť do šou? Na tieto chyby pozor

Viacerí finalisti Pečie celé Slovensko prezradili, že ak majú z niečoho v šou stres, tak je to čas. Ten v stane ubieha až príliš rýchlo a tlačí na výkon finalistov. Častokrát nie je priestor na opravy, zmeny a už vôbec nie na nové začiatky. No, ak už k nejakým chybám dôjde, nemali by nad nimi mávnuť rukou.

To, čo sa súťažiacim v šou Pečie celé Slovensko určite neprepečie nám prezradili porotkyne Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Zámerne neopravená chyba,“ vraví Petra. Ak si pekári a pekárky uvedomia, že niečo pokazili, podľa nej by nemali len tak mávnuť rukou. To je u nej vec, ktorú nikomu neprepáči. Podľa Petry by sa skutočný majster pekár nikdy nemal vzdávať, a práve to je vlastnosť, ktorú by mal mať víťaz alebo víťazka tejto šou.

„To je to, čo odlišuje dobrých pekárov od tých bežných. Keď sa vám pri pečení niekedy nedarí, veď aj mne sa občas nedarí, neodradí vás to, lebo pečenie milujete a idete ďalej,“ dodáva skúsená cukrárka.

Ako to vidí Jožka

„Zrazený krém, nedopečený, nedochutený výrobok a málo soli v kysnutých či slaných výrobkoch,“  to sú chyby, ktoré súťažiacim u Jožky neprejdú. A aby všetko dobre videla, do štvrtej série si zaobstarala fialové okuliare. Teraz už naozaj nič neprehliadne.

No podľa nej by mal majster pekár mať predovšetkým jednu zásadnú vlastnosť. „Mal by mať zápal pre pečenie priamo v srdci a vo svojom vnútri,“ hovorí Jožka, podľa ktorej skutoční cukrári musia mať hlavne nadšenie a vášeň pre pečenie, ktorú dokážu pretaviť do svojich výrobkov.

Hodnotiť každý deň množstvo pekárskych výtvorov nie je vôbec také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Pre Petru Tóthovú je najťažšie nestrácať objektívny náhľad a neskĺznuť k vlastným preferenciám pri hodnotení chutí.

Posúdiť, či je koláč technologicky správny, je podľa nej omnoho jednoduchšie ako zhodnotiť chuť. „Tam nemôžem byť ja, musím byť úplne neutrálna, alebo teda 'nadchuťová',“ smeje sa Petra nad výrazom, ktorý jej prišiel na um.

Sledujte šou Pečie celé Slovensko 4 každú nedeľu o 20:30 na Jednotke.

25 50 75 90