Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Krehké fánky s chuťou brandy. Najlepšie sú s domácim džemom

Fánky, sladké pečivo z kysnutého cesta, ktorého vôňa sa už tradične spája s hodmi.

RECEPT: Krehké fánky s chuťou brandy. Najlepšie sú s domácim džemom

Recept na vysmážané fánky pripravila pre súťažiacich porotkyňa Petra. Ak sa vám počas sledovania druhého kola zbiehali sliny, máme pre vás recept. Toto krehké cesto hravo zvládnete. 

Na cesto potrebujete

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 ČL soli
  • 10 g kryštálového cukru
  • 8 g prášku do pečiva
  • 200 ml kyslej smotany
  • 60 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 PL brandy
  • 1 l oleja na vyprážanie

Lahodný domáci džem

  • 500 g mrazených jahôd
  • 300 g kryštálového cukru
  • 12 g pektínu
  • 100 ml suchého sektu
  • 2 čl citrónovej šťavy
  • 1 ČL jedlých trblietok

Na záver

  • 100 g práškového cukru
  • 2 ks vanilkového cukru

Porotkyne Petra Tóthová a Jožka Zaukolcová

Postup

Všetky suché ingrediencie – múku, soľ, cukor a prášok do pečiva – preosejte do jednej misy.

Pridajte smotanu, maslo, žĺtky a brandy. Dobre premiešajte a nechajte cesto oddychovať 30 minút.

Keď si cesto dostatočne oddýchlo, vyvaľkajte cesto na hrúbku 5 mm. Pomocou radielka vykrojte kosoštvorce s rozmermi 5 x 5 cm a v strede každého kosoštvorca urobte dva rezy.

Kosoštvorce opatrne vyprážajte vo vyhriatej panvici do zlatista z oboch strán, kým sa na nich neobjavia diery.

Jahody pokrájajte a polovicu z nich varte 3 – 5 minút s polovicou cukru a pektínom.

Web Pečie celé Slovensko

Pridajte druhú polovicu jahôd, sekt a znova povarte do mäkka.

Na koniec pridajte citrónovú šťavu a trblietky pre extra efekt.

Ešte teplé kosoštvorce obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Dobrú chuť!
25 50 75 90