Recept na vysmážané fánky pripravila pre súťažiacich porotkyňa Petra. Ak sa vám počas sledovania druhého kola zbiehali sliny, máme pre vás recept. Toto krehké cesto hravo zvládnete.
Na cesto potrebujete
- 200 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 1 ČL soli
- 10 g kryštálového cukru
- 8 g prášku do pečiva
- 200 ml kyslej smotany
- 60 g masla
- 2 žĺtky
- 1 PL brandy
- 1 l oleja na vyprážanie
Lahodný domáci džem
- 500 g mrazených jahôd
- 300 g kryštálového cukru
- 12 g pektínu
- 100 ml suchého sektu
- 2 čl citrónovej šťavy
- 1 ČL jedlých trblietok
Na záver
- 100 g práškového cukru
- 2 ks vanilkového cukru
Postup
Všetky suché ingrediencie – múku, soľ, cukor a prášok do pečiva – preosejte do jednej misy.
Pridajte smotanu, maslo, žĺtky a brandy. Dobre premiešajte a nechajte cesto oddychovať 30 minút.
Keď si cesto dostatočne oddýchlo, vyvaľkajte cesto na hrúbku 5 mm. Pomocou radielka vykrojte kosoštvorce s rozmermi 5 x 5 cm a v strede každého kosoštvorca urobte dva rezy.
Kosoštvorce opatrne vyprážajte vo vyhriatej panvici do zlatista z oboch strán, kým sa na nich neobjavia diery.
Jahody pokrájajte a polovicu z nich varte 3 – 5 minút s polovicou cukru a pektínom.
Pridajte druhú polovicu jahôd, sekt a znova povarte do mäkka.
Na koniec pridajte citrónovú šťavu a trblietky pre extra efekt.
Ešte teplé kosoštvorce obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Dobrú chuť!25 50 75 90