Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Slané tyčinky podľa Jožky. Pochúťka na každú príležitosť

Slaná chuťovka z dvoch druhov ciest, skombinovaná s chuťou jemného paprikového dipu, je skvelým tipom na občerstvenie.

RECEPT: Slané tyčinky podľa Jožky. Pochúťka na každú príležitosť

Čakáte návštevu, plánujete oslavu alebo len hľadáte niečo chutné na zahryznutie? Tieto tyčinky sú ideálnou voľbou na každú príležitosť.

Finalisti v šou Pečie celé Slovensko boli pod časovým stresom, ale to vám doma nehrozí. Nebojte sa pustiť do tejto výzvy od porotkyne Jožky.

DSC_0102.JPG

Pripravíme lístkové cesto

  • 125 g maslo
  • 125g múka hladká
  • 25 g múka hrubá
  • soľ – štipka
  • 5 g ocot – ½ polievkovej lyžice
  • 10 g žĺtky ( ½ ks )
  • 63 g voda
  • 1 žĺtok na potieranie

Na prípravu lístkového cesta potrebujeme dve časti tukovú kocku a vodovú časť.

V miske zmiešajte 25 g hladkej múky s maslom, kým nevznikne hladká hmota. Urobte z nej malú kocku, zabaľte ju do fólie a vložte do chladničky, aby stuhla.

V ďalšej miske zmiešajte 100 g hladkej múky, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot a vodu. Miešajte, kým nezískate hladký a nelepivý bochník. Zabaľte ho do fólie a nechajte odležať na 10 minút.

Po odležaní rozvaľkajte bochník do tvaru štvorca. Maslovú kocku zabalíme do cesta a opatrne rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Preložte ho do 2/3, aby vznikli tri vrstvy na sebe, a tento proces opakujte ešte dvakrát. Nakoniec zabaľte lístkové cesto do fólie a nechajte ho krátko odležať pred ďalším spracovaním.

Slané cesto

  • 123 g hladká múka
  • 107 g maslo
  • 10 g žĺtok (½ ks)
  • 20 g mlieko
  • 3 g kypriaci prášok
  • štipka soli
Múku preosejte a pridajte nakrájané maslo, kypriaci prášok, soľ, žĺtok a mlieko. Všetky ingrediencie dôkladne spracujte, kým nevznikne cesto tuhšej nelepivej konzistencie.

Vytvarujeme tyčinky

  • ľan na posypanie
  • žĺtok na potieranie

Lístkové cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Slané cesto rozvaľkáme o tretinu menšie ako lístkové cesto a položíme ho na lístkový plát. Preložíme tak, aby sa vrstvy striedali — lístkové cesto a slané (lístkové 3-krát, slané 2-krát). Kombinované cesto potom rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika približne 30x40 cm.

Následne ho narežeme na tyčinky široké 2 cm a dlhé 30 cm. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a posypeme ľanom. Každú tyčinku niekoľkokrát zatočíme a položíme na plechy pokryté papierom na pečenie.

Pečieme pri teplote 150 °C po dobu 25 minút, potom zvýšime teplotu na 170 °C a pečieme ďalších 10-15 minút, kým nie sú zlatohnedé. Po upečení necháme tyčinky vychladnúť.

Paprikový dip

  • 1 kapia žltá
  • 100 g cream cheese
  • soľ
  • olivový olej
  • bazalka
  • balsamikový ocot
  • citrónová šťava

Papriku celú dáme piecť do rúry pri teplote 200 °C na 25 až 30 minút. Keď je paprika upečená, necháme ju vychladnúť a potom zbavíme šupiek, jadierok a stopky. Pridáme cream cheese a ďalšie chuťové prísady, a všetko spolu rozmixujeme na jemnú zmes.

25 50 75 90