Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Smotanové podpecníky podľa Pekárky týždňa Elizabeth

Pripravte si voňavé podpecníky, ktoré okamžite zmiznú zo stola.

RECEPT: Smotanové podpecníky podľa Pekárky týždňa Elizabeth

Čaká nás víkend, čo tak si upiecť nejakú dobrotu, ktorá poteší celú rodinu? Inšpirovať sa môžete Elizabeth, ktorá si z druhého kola Pečie celé Slovensko odniesla titul Pekárka týždňa.

„Keď som chodila do školy, zvykla som si odbehnúť počas veľkej prestávky domov. Doma bola moja babička, ktorá mi pripravila na stôl voňavé, čerstvé upečené koláčiky – podpecníky so slaninkou, kôprom a cibuľkou,“ prezradila nám.

Miriam a Elizabeth v technickej výzve

Elizabeth recept svojej babičky upravila a zmodernizovala. Podpecníky ozdobila rukolou, cherry paradajkami a chrumkavou slaninkou. Vyskúšajte ich aj vy.

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 1 bielok
  • 1  vajce
  • 640 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 220 g mlieka
  • 20 g droždia
  • 80 g masla
  • 100 g slnečnicového oleja
  • 2 ks varených zemiakov

Na plnku:

  • 400 g kyslej smotany
  • 20 g kôpru
  • 10 g soli
  • 200 g oravskej slaniny

Na dozdobenie:

  • rukolu
  • 6 ks cherry paradajok
  • upečenú slaninu
  • parmezán

Ako na to?

Najprv si pripravte kvások z 20 gramov droždia, 1 lyžičky cukru a 2 lyžíc múky. Zamiešajte a nechajte 15 minút v pokoji.

Suroviny na cesto spolu premiešame a nechajte na teplejšom mieste vykysnúť jednu hodinu. Vykysnuté cesto si rozdeľte na 4 časti. Každú časť následne rozdeľte na obdĺžniky.

Okraje narežte na dve časti, ktoré následne prepletiete. Do stredu dajte plnku a nechajte zhruba 15 minút odležať.

Každý podpecník potrite žĺtkom a pečte asi 20 až 25 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečené podpecníky ozdobte.

25 50 75 90