Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Čokoládová roláda podľa Pekárky týždňa Danky

Po tomto dezerte sa len tak zapráši.

RECEPT: Čokoládová roláda podľa Pekárky týždňa Danky

Pripravte si k sledovaniu Pečie celé Slovensko dokonalú čokoládovú roládu podľa Danky, ktorá na tento recept nedá dopustiť. Najradšej si ho vychutnáva so svojimi kamoškami, ktorým počas tretieho kola poslala aj milé slová:

„Toto kolo chcem venovať mojim kamoškám Peti, Janke, Monike a Lenke, s ktorými sa poznám od vysokej školy a s ktorými som vypĺňala prihlášku do tejto súťaže. Pomohli mi tak urobiť posledný krok v mojom rozhodnutí.“

Budete potrebovať:

Na korpus:

  • 4 vajcia
  • 90 g kryštálového cukru
  • 20 g lieskových orieškov
  • 60 g hladkej múky
  • 20 g kakaa

Na plnku:

  • 200 g tmavej čokolády 54%
  • 150 g smotany na šľahanie 40%
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g jemného tučného tvarohu 9%
  • 150 g smotanového syra
  • 50 g práškového cukru

Na náplň:

  • 200 g tmavej čokolády 54%
  • 150 g smotany na šľahanie 40%
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g jemného tučného tvarohu 9%
  • 150 g smotanového syra
  • 50 g práškového cukru

Krém na ozdobu:

  • 50 g mliečnej čokolády
  • 25 g bielej čokolády
  • 150 g smotany na šľahanie 40%
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 125 g mascarpone
  • 25 g práškového cukru

Ozdoba:

  • 50 g lieskových orieškov
  • kúsky jedlého zlata

Ako na to?

Rúru rozohrejte na 195 stupňov. Pripravte si plech s rozmermi cca 30x40 cm s papierom na pečenie a druhý papier na pečenie, na ktorý roládu vyklopíte. Začnite základmi do krémov. Do jednej nádobky dajte tmavú čokoládu a do druhej mliečnu s bielou čokoládou. Smotanu na šľahanie zmiešajte s vanilkovým cukrom a nechajte zovrieť. Zalejte čokoládu a rozmixujte ručným mixérom. Zakryte fóliou a dajte do chladu.

Vajíčka na korpus rozdeľte na bielka a žĺtka. Bielky vyšľahajte s polovicou cukru na pevný sneh. Žĺtky vymiešajte s druhou polovicou cukru do hustej peny. Následne pridajte pomleté lieskové oriešky. Múku preosejte spolu s kakaom a striedavo pridávajte so snehom do žĺtkovej zmesi.

Hmotu natrite na plech a pečte 8 až 10 minút. Po upečení vyklopte na pripravený papier na pečenie, nechajte vychladnúť a potom papier, na ktorom sa cesto pieklo, dajte opatrne dolu.

Lieskové orechy dajte na plech a pečte pri 160 stupňoch 10 minút. Vyberte, nechajte vychladnúť a pošúchajte medzi rukami, aby sa oriešky zbavili šupky. Pokrájajte na menšie kúsky, prípadne dajte do sáčku a tĺčikom rozbite na menšie kúsky.

Čerešne odkôstkujte, rozdeľte na polovice. Šťavu z kompótu priveďte do varu. Pridajte rum, čerešne a agar a chvíľu povarte. Stiahneme z ohňa a nechajte vychladnúť. Tvaroh, smotanový syr a práškový cukor vymiešajte a pridajte vychladnutú zmes z tmavej čokolády. Vyšľahajte a dajte do zdobiaceho vrecka.

Na vychladnutý plat poukladajte na dlhšiu stranu v jednom rade čerešne z čerešňovej zmesi. Zvyšnú zmes rozmixujte a odložte si 2 až 3 polievkové lyžice do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou na záverečnú ozdobu. Zvyšnú rozmixovanú zmes rozotrite na cesto.

Ďalej nastriekajte krém z tmavej čokolády, koniec cesta (1-2 cm) nechajte voľný. Krém zarovnajte a zatočte roládu. Mascarpone, práškový cukor a vychladnutú zmes z mliečnej a bielej čokolády opatrne vyšľahajte. Dajte pozor, aby sa zmes neprešľahala. Naplňte ju do zdobiaceho vrecka s podlhovastou špičkou.

Pozdĺžne striekajte v pásoch na celý povrch rolády. Ozdobte čerešňovým pomixovaným želé, nasekanými orieškami a kúskami jedlého zlata.

25 50 75 90