Pripravte si k sledovaniu Pečie celé Slovensko dokonalú čokoládovú roládu podľa Danky, ktorá na tento recept nedá dopustiť. Najradšej si ho vychutnáva so svojimi kamoškami, ktorým počas tretieho kola poslala aj milé slová:
„Toto kolo chcem venovať mojim kamoškám Peti, Janke, Monike a Lenke, s ktorými sa poznám od vysokej školy a s ktorými som vypĺňala prihlášku do tejto súťaže. Pomohli mi tak urobiť posledný krok v mojom rozhodnutí.“
Budete potrebovať:
Na korpus:
- 4 vajcia
- 90 g kryštálového cukru
- 20 g lieskových orieškov
- 60 g hladkej múky
- 20 g kakaa
Na plnku:
- 200 g tmavej čokolády 54%
- 150 g smotany na šľahanie 40%
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g jemného tučného tvarohu 9%
- 150 g smotanového syra
- 50 g práškového cukru
Na náplň:
- 200 g tmavej čokolády 54%
- 150 g smotany na šľahanie 40%
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g jemného tučného tvarohu 9%
- 150 g smotanového syra
- 50 g práškového cukru
Krém na ozdobu:
- 50 g mliečnej čokolády
- 25 g bielej čokolády
- 150 g smotany na šľahanie 40%
- 1 balíček vanilkového cukru
- 125 g mascarpone
- 25 g práškového cukru
Ozdoba:
- 50 g lieskových orieškov
- kúsky jedlého zlata
Ako na to?
Rúru rozohrejte na 195 stupňov. Pripravte si plech s rozmermi cca 30x40 cm s papierom na pečenie a druhý papier na pečenie, na ktorý roládu vyklopíte. Začnite základmi do krémov. Do jednej nádobky dajte tmavú čokoládu a do druhej mliečnu s bielou čokoládou. Smotanu na šľahanie zmiešajte s vanilkovým cukrom a nechajte zovrieť. Zalejte čokoládu a rozmixujte ručným mixérom. Zakryte fóliou a dajte do chladu.
Vajíčka na korpus rozdeľte na bielka a žĺtka. Bielky vyšľahajte s polovicou cukru na pevný sneh. Žĺtky vymiešajte s druhou polovicou cukru do hustej peny. Následne pridajte pomleté lieskové oriešky. Múku preosejte spolu s kakaom a striedavo pridávajte so snehom do žĺtkovej zmesi.
Hmotu natrite na plech a pečte 8 až 10 minút. Po upečení vyklopte na pripravený papier na pečenie, nechajte vychladnúť a potom papier, na ktorom sa cesto pieklo, dajte opatrne dolu.
Lieskové orechy dajte na plech a pečte pri 160 stupňoch 10 minút. Vyberte, nechajte vychladnúť a pošúchajte medzi rukami, aby sa oriešky zbavili šupky. Pokrájajte na menšie kúsky, prípadne dajte do sáčku a tĺčikom rozbite na menšie kúsky.
Čerešne odkôstkujte, rozdeľte na polovice. Šťavu z kompótu priveďte do varu. Pridajte rum, čerešne a agar a chvíľu povarte. Stiahneme z ohňa a nechajte vychladnúť. Tvaroh, smotanový syr a práškový cukor vymiešajte a pridajte vychladnutú zmes z tmavej čokolády. Vyšľahajte a dajte do zdobiaceho vrecka.
Na vychladnutý plat poukladajte na dlhšiu stranu v jednom rade čerešne z čerešňovej zmesi. Zvyšnú zmes rozmixujte a odložte si 2 až 3 polievkové lyžice do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou na záverečnú ozdobu. Zvyšnú rozmixovanú zmes rozotrite na cesto.
Ďalej nastriekajte krém z tmavej čokolády, koniec cesta (1-2 cm) nechajte voľný. Krém zarovnajte a zatočte roládu. Mascarpone, práškový cukor a vychladnutú zmes z mliečnej a bielej čokolády opatrne vyšľahajte. Dajte pozor, aby sa zmes neprešľahala. Naplňte ju do zdobiaceho vrecka s podlhovastou špičkou.
Pozdĺžne striekajte v pásoch na celý povrch rolády. Ozdobte čerešňovým pomixovaným želé, nasekanými orieškami a kúskami jedlého zlata.
25 50 75 90