Úvod Novinky Tipy z programu
Jedinečný cyklus Dokážeš to! Prvý diel so sokoliarkou Hankou
Jedinečný cyklus Dokážeš to! Prvý diel so sokoliarkou Hankou

Jedinečný cyklus Dokážeš to! Prvý diel so sokoliarkou Hankou

Nedele patria detským hrdinom z 10 krajín celého sveta vďaka cyklu Dokážeš to! Nenechajte si ho újsť.

Už v nedeľu 23. apríla odštartuje na obrazovkách RTVS dokumentárny cyklus Dokážeš to! venovaný detským hrdinom, ktorí majú svoj cieľ a dokážu nevídané veci.

Ide o projekt organizovaný EBU (Európskou vysielacou úniou), do ktorého sa zapojilo okrem Slovenska ďalších 9 krajín sveta.

Sokoliarka Hanka si získa aj vaše srdcia

Cieľom projektu bolo vytvoriť cyklus 10 dokumentárnych filmov o zaujímavých deťoch z každej zúčastnenej krajiny. Spoločnou témou dokumentárneho cyklu je heslo I can do it! (Dokážem to!).

Redakcia detskej tvorby RTVS v spolupráci so štúdiom RTVS v Banskej Bystrici vytvorila v rámci cyklu Dokážeš to! dokumentárny film s hlavnou postavou dievčatka Hanky.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Príbeh je o dievčati, ktoré sa presťahovalo z Myjavy do Štiavnických baní, aby mohla navštevovať Základnú školu M. Hella, ktorá je špecifická tým, že sa na nej vyučuje sokoliarstvo.

Hankina rodina má blízko k prírode a Hankiným cieľom je vychovať si orla od vyliahnutia a naučiť ho lietať pred živým publikom.

„RTVS sa tomuto projektu venovala takmer celý kalendárny rok 2022. Na úlohu režiséra a kameramana sme oslovili tvorcu Petra Pastuchu. V rámci výroby cyklu sme sa zúčastnili spoločných medzinárodných stretnutí, ktorých cieľom bolo spoločne diskutovať o všetkých dieloch cyklu.

Prvé stretnutie prebehlo v apríli online formou, v septembri sa konalo osobné stretnutie k hrubému strihu v Podgorici a posledné stretnutie bolo v decembri pri finálnych premietaniach v Ženeve,“ prezradil šéfdramaturg detskej tvorby RTVS Vladimír Balko.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Slovenský dokumentárny film Hanka z cyklu Dokážeš to! zožal v Podgorici veľký úspech, ocenili ho všetky zúčastnené krajiny a aj výkonná producentka medzinárodného projektu Phillis Fermer.

Dramaturgiu projektu zastrešili Radoslav Zemančík, Ľubica Bystričanová a Vladimír Balko, o produkciu sa postarali Alena Šperková a Tereza Švantnerová.

Dokáže to_Hanka (6).JPG

Celý dokumentárny cyklus Dokážeš to! uvedie RTVS na Jednotke každú nedeľu od 23. apríla o 8.45 h na Jednotke.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia