Úvod Novinky Tipy z programu
Neplodnosť trápi stále viac Slovákov. Tesné slipy nie sú hlavným dôvodom, príčiny sú iné
Neplodnosť trápi stále viac Slovákov. Tesné slipy nie sú hlavným dôvodom, príčiny sú iné

Neplodnosť trápi stále viac Slovákov. Tesné slipy nie sú hlavným dôvodom, príčiny sú iné

Čoraz viac párov má problém s počatím. Odborník vysvetľuje, prečo sa to deje.

Údaje z posledného sčítania obyvateľstva z roku 2021 hovoria jasne. Pôrodnosť na Slovensku klesá. Dôvody sú rôzne – zlá ekonomická situácia, spoločenské problémy, ako aj problémy s počatím. Neplodnosť totiž trápi čoraz viac Slovákov.

Čo je dôvodom klesajúcej plodnosti vysvetlil pre Rádio Slovensko hlavný odborník ministerstva zdravotníctva na reprodukčnú medicínu Martin Petrenka. „Ženy si posúvajú otehotnenie smerom k štyridsiatke, dokonca aj k päťdesiatke, z čoho vyplýva, že vaječníky a v nich uložené vajíčka sú, ľudovo povedané, staršie.“

rtvs-rodičia-ultrazvuk.png

Odborník uviedol, že so stúpajúcim vekom klesá množstvo uvoľňovaných vajíčok a vo veku štyridsať a viac rokov hrozí, že sa ich uvoľňovanie zastaví úplne. „Veľmi dôležitým faktorom je aj obezita a cukrov,“ dodal.

Neplodnosť a úprava životosprávy

Hoci sa vraví, že na mužskú neplodnosť vplýva najmä príliš tesná spodná bielizeň či jazda na bicykli, odborník má iný názor. „Za dôležitejšie považujeme environmentálne vplyvy. Nevieme, čo jeme, čo pijeme a čo dýchame.“ Škodlivé je predovšetkým fajčenie, ďalej pitie alkoholu, užívanie drog či steroidov.

Každý pár, ktorý rieši neplodnosť, musí prejsť niekoľkými vyšetreniami. Odborník popisuje, že dôležité je hormonálne vyšetrenie, u žien sa skúma priechodnosť vajíčkovodov, u mužov sa vykonáva spermiogram. Na základe výsledkov sa následne stanoví vhodná liečba.

Ako zdôrazňuje odborník, niekedy stačia celkom jednoduché zmeny životosprávy a sledovanie vlastného tela. „Sledovanie plodných dní, krčkového hlienu či ovulácie pomocou ultrazvuku alebo hormonálnych vyšetrení.“

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia