Ak v záhrade v zime pred jarou neustále striháte rôzne konáriky na ovocných stromčekoch, nerobte to.
Zbytočne zahusťujete koruny
Pomoc
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Moderátora Farmárskej revue Jána Škorňu zaujímalo, akú robíme najčastejšiu chybu pri pestovaní ovocia. Ovocinársky expert Ľudovít Vašš vysvetlil: „Neustále chodenie do záhrad a zastrihávanie stromčekov za tretím alebo piatym púčikom vôbec nerobte. Zbytočne zahusťujete stromy. Skracovanie konárikov pri dospelých stromoch na jar za žiadnych okolností nerobte, lebo spôsobujete zbytočné zahusťovanie koruny a zmenšíte si plodnosť.“
Na rez strom reaguje
Jednoducho strom reaguje na takýto neodborný rez do svojich konárov tak, že celú energiu na jar pošle do ďalších mladých výhonkov a nie do pukov. Expert dodal: „Každoročne stromčeky v zime pred jarou režeme a myslíme si, že stromy presvetlíme. V skutočnosti sú výsledkom husté koruny, ktoré majú málo plodov.“
Režú sa mladé stromčeky do troch alebo piatich rokov, ktorým ešte korunu formujeme. Ľudovít Vašš pokračoval, že vznikajú len vegetatívne výhony: „Nejde nám jarná energia stromu do plodonosných orgánov, do plodonosných tŕňov a konárikov.“
Doslova expert vyslovil túto myšlienku: „Namiesto toho, aby sme pestovali ovocie, tak si vypestujeme rôzne konárové metličky a vidličky, teda mladé drevo, ktoré ešte nerodí, len vegetatívne rastie.“
Ak sme si teda zvykli vziať záhradnícke nožnice a len tak náhodne skracujeme konáriky na ovocných stromoch, nerobme to.
Prečo to nie je dobré chodiť do záhrady a náhodne strihať mladé konáriky stromov, sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90