Riešenie aj pre lenivcov
Od odborníka na hlivu Jozefa Kolejáka si vo vysielaní Rádia Slovensko vypočujete mnoho šikovných rád: „Hliva je nenáročná na pestovanie a potrebujete na to len vlahu a staré drevo.“
Môžete však použiť aj vrece s pilinami, či so slamou. Preto si čerstvú hlivu vypestujete aj v činžiaku v pivnici, na balkóne, alebo v garáži: „Pre najväčších lenivcov vždy existuje polička v chladiacom boxe v supermarkete.“
Hliva ustricová je skutočne superpotravina.
Spomaľuje starnutie
Konzumácia hlivy ustricovej pomáha človeku pri liečbe viacerých ochorení, lebo má:
- antivirotický
- antibakteriálny
- antimykotický účinok
Táto huba si poradí aj s baktériami, ktoré sú rezistentné voči antibiotikám.
Pomáha pri chudokrvnosti, spomaľuje ako antioxidant procesy starnutia a obsahuje enzým CAT, pričom posilňuje imunitu.
Prináša veľa benefitov, lebo obsahuje aj:
- vitamíny B, C, D, K
- minerály
- železo
- draslík
- selén a i.
Nahradí čerstvú zeleninu
Navyše, táto drevokazná huba pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu: „Hliva sa dá pestovať jednoduchšie ako šampiňóny, na čo prišli v Európe pomerne neskoro počas prvej svetovej vojny. Vtedy potrebovali v Nemecku nahradiť výpadok mäsa a čerstvej zeleniny.“
Z hlivy pripravíte rýchly chutný obed, keď z nej uvaríte falošnú „držkovú“ polievku, alebo ju obalíte a vypražíte ako rezeň.
O ďalších benefitoch hlivy sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90