Úvod Novinky Tipy z programu
Alkoholizmus ohrozuje aj ženy v seniorskom veku. Takto zistite, že ide o problém
Alkoholizmus ohrozuje aj ženy v seniorskom veku. Takto zistite, že ide o problém

Alkoholizmus ohrozuje aj ženy v seniorskom veku. Takto zistite, že ide o problém

Alkoholizmus u žien je čoraz častejší fenomén.

V Dámskom klube o tom hovorila terapeutka Ivana Orlický. Priblížila problém pitia alkoholu v staršom až seniorskom veku.

Pri vývoji alkoholizmu zohrávajú úlohu rôzne faktory. Jedným z kľúčových je vek. Čím nižší vek, tým vyššie je riziko rozvoja závislosti. Ďalej to môže byť vzdelanie a prostredie. Ukazuje sa, že viac žien alkoholičiek pochádza z mestských prostredí. „V meste má človek viac príležitostí, je to viac akceptované. Osoby môžu užívať alkohol samotársky,“ vysvetľuje terapeutka.

V porovnaní s mužmi, ženy sú omnoho viac ohrozené rozvojom závislosti na alkohole. Súvisí to najmä s ich útlejšou stavbou tela a emocionálnym rozpoložením. „Pitie máva ten emocionálny náboj, preto sa môžu omnoho rýchlejšie stať závislými,“ hovorí Ivana Orlický.

Celý rozhovor s terapeutkou Ivanou Orlický si môžete pozrieť v archíve Dámskeho klubu.

Seniorky zažívajú nové situácie

Najčastejším dôvodom, prečo žena siahne po alkohole je práve psychika. U žien v dôchodkovom veku nastáva situácia, ktorá ich môže prekvapiť.

Strata sociálnych kontaktov, nevyplnený voľný čas, nedostatok záujmov, rodinné problémy či pocity osamelosti. To všetko sú dôvody, ktoré môžu podnietiť pitie alkoholu. „Sú veci, kedy je žena konfrontovaná so situáciami, ktoré v tom produktívnom veku úplne bezproblémovo zvládala a teraz má problém, veľmi často býva sama,“ pripomína terapeutka Ivana Orlický. Niekedy môže ísť o zdanlivo jednoduché situácie, nad ktorými by sme bežne mávli rukou.

Alkohol.jpg

Kedy treba spozornieť

Ako spoznáme, že ide o problém závislosti na alkohole? Situácia je rôzna. Alkoholičky, ktoré žijú samé sa často uchádzajú o pomoc a liečbu v stave, ktorý už nezvládajú. Dôvodom môže byť zdravotný alebo psychický problém, niekedy dokonca až kolaps.

Pokiaľ žije žena s rodinou, je nevyhnutné sledovať jej vzorce správania. Alkoholičky bývajú impulzívne, vzťahovačné a môžu mať sklon k hádkam. Spozornieť treba, ak sa u ženy, ktorá zvykne užívať alkohol prejavia zmeny osobnosti a nálad. Konečné slovo pri stanovení diagnózy má špecialista.

Ak máte podozrenie, že vaša blízka osoba má problém s alkoholom, nemlčte. Poskytnite jej spätnú väzbu a podporte ju vo vyhľadaní odbornej pomoci. Prerušovanie pitia abstinenčnými pauzami často situáciu nerieši. Opätovné siahnutie po fľaši má častokrát horší priebeh ako posledné obdobie pitia.

A kde vôľa? Ako hovorí odborníčka a terapeutka Ivana Orlická, ak je už problém s alkoholizmom rozvinutý, vôľa nezohráva úlohu. „Keď človek vyhľadá odbornú pomoc, dostane nejaké penzum informácií a skúseností, ktoré fungujú a snaží sa ich implementovať do bežného života.“

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia