Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, ako sa zdravo opaľovať? Koľko vydržíme na slnku bez ochrany?
Viete, ako sa zdravo opaľovať? Koľko vydržíme na slnku bez ochrany?

Viete, ako sa zdravo opaľovať? Koľko vydržíme na slnku bez ochrany?

Lekári každoročne varujú, aby sme to na slnku nepreháňali.

Horúce lúče slniečka sú síce príjemné aj liečivé, ale iba v zdravej miere. O rizikách slnečného žiarenia sa diskutuje každý rok. Kožní lekári neustále zdôrazňujú, aby sme svoju pokožku v lete starostlivo chránili. Na druhej strane, slnko je jedinečným zdrojom vitamínu D, ktorý nevyhnutne potrebujeme. Či je teda opaľovanie zdravé alebo nie zisťovala Soňa Juriková v Rádio Regina.

Dovolenka pri mori

„Na jednej strane máme riziko vzniku rakoviny kože, keďže ultrafialové žiarenie preniká do hĺbky a môže tam toto ochorenie spôsobovať,“ vysvetľuje Adela Penesová z Ústavu experimentálnej endokrinológie SAV. „Na druhej strane to ultrafialové žiarenie potrebujeme, aby sa nám vytváral vitamín D,“ dodáva.

Opaľujte sa zdravo

Ako hovorí Adela Penesová, dostatočnú dávku vitamínu D vieme získať už za desať minút. To je doba, ktorú na slnku zvládne každý bez akejkoľvek ochrany.

Dlhšie opaľovanie bez ochrany pokožky je už na individuálnom zvážení. „Rozlíšiť to musíme podľa toho, aké máme fototypy ľudí, teda podľa typu pokožky,“ vysvetľuje. No ani v prípade, že máte tmavšiu pokožku sa dlhší pobyt na slnku neodporúča. Maximálna hranica je okolo 30 minút.

Viac ako polhodina na letnom slnku je už zdravotne riziková. Bez ochrany pokožky to neriskujte.

Chráňte sa

Všeobecne platí, že medzi 11tou a 15tou hodinou by sme sa mali slnku vyhýbať.

Pri dlhšom pobyte na slniečku a najmä pri vode, nepodceňte natieranie opaľovacím krémom s dostatočným faktorom. Vodná hladina odrazí až 75 % slnečných lúčov. Krém nanášajte približne pol hodinu pred kúpaním, aby sa dostatočne vstrebal.

Detskú pokožku môžete tiež ochrániť špeciálnymi tričkami na kúpanie, ktoré neprepustia slnečné žiarenie. Bežné bavlnené tričká nemusia byť dostatočné. Ich tkanina nie je voči tomuto žiareniu odolná. Každý rok pribúda 500 pacientov s rakovinou kože. Myslite na svoje zdravie. Pekná pokožka je zdravá pokožka.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia