Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, kde sa na Slovensku preveziete v podzemí loďkou cez rieku Styx?
Viete, kde sa na Slovensku preveziete v podzemí loďkou cez rieku Styx?

Viete, kde sa na Slovensku preveziete v podzemí loďkou cez rieku Styx?

Povozte sa na loďke v pôsobivom jaskynnom komplexe.

V jaskyni Domica v okrese Rožňava pri obci Kečovo majú jedinečnú možnosť za priaznivých podmienok pre turistov zúčastniť sa na podzemnej plavbe po riečke Styx. v Správach RTVS geograf Zdenko Hochmuth z Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach sa vyjadril aj k faktu, že sa tam stále darí objavovať nové priestory: „Najlepšia mapa jaskyne Domica je z roku 1934.“

Výnimočnosť je obdivovaná

Prevádzke plavby dopomáhajú priaznivé prírodné pomery a ten správny charakter počasia. Domica má vyše päť kilometrov. Správca jaskyne Ottó Lörincz vysvetlil v Rádiu Regina Východ, že obdivovať ju z loďky je výnimočný zážitok: „Naposledy sa plavilo v roku 2018 a odvtedy sa to opätovne podarilo.“

Podzemná plavba pre návštevníkov je dostupná od konca apríla, okruh prehliadky spolu s plavbou má dĺžku približne 930 metrov.

jaskyňa-plavba-František-Iván-TASR

Kolísavý tok

Hydrogeologička Správy slovenských jaskýň (SSJ) Štátnej ochrany prírody SR Dagmar Haviarová dodala, že plavba v jaskyni Domica „bola prvýkrát sprevádzkovaná v roku 1932“.

Na tieto účely bola umelo upravená časť podzemného toku Styx s cieľom pritiahnuť do jaskyne čo najviac návštevníkov. Prevádzku plavby sprevádzajú problémy s nedostatkom vody, preto je lepšie sa dopredu informovať, aká je aktuálna situácia.

Hydrogeologička Dagmer Haviarová vysvetlila: „Aktivita Styxu závisí hlavne od vonkajších klimatických pomerov, predovšetkým od množstva spadnutých zrážok a ich rozdelenia počas roka.“

Stav toku je podľa hydrogeologičky kolísavý a je veľmi ťažké ho predpovedať.

jaskyňa-Styx-František-Iván-TASR

Svetové dedičstvo

Jaskyňa Domica je najväčšou známou jaskyňou Slovenského krasu. Spolu s jaskyňou Baradla v Maďarsku tvoria jaskynný systém s dĺžkou viac ako 30 kilometrov. Domica je charakteristická bohatou sintrovou výzdobou aj početným výskytom netopierov. Objavená bola v roku 1930 klubom československých turistov, o dva roky neskôr bola sprístupnená verejnosti.

Domica patrí v rámci jaskýň Slovenského a Aggteleckého krasu do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Viac sa o nej dozviete aj z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia