Úvod Novinky Tipy z programu
Vďaka slovenským spotrebiteľom môžu pestovať čerstvú zeleninu po celý rok
Vďaka slovenským spotrebiteľom môžu pestovať čerstvú zeleninu po celý rok

Vďaka slovenským spotrebiteľom môžu pestovať čerstvú zeleninu po celý rok

Hydroponicky spôsob je metóda, ktorou mladí farmári najprv riskovali, ale ľudia ich podržali.

Iba vďaka domácej spotrebe sa darí, že môže pri Fiľakove existovať pestovanie zeleniny výlučne pre slovenský spotrebiteľský trh nepretržite po celý rok.


Vo Farmárskej revue pripomenuli, že výhodou je, ak sa na stôl Slovákov dostáva čerstvá zelenina tzv. krátkym obchodným reťazcom, zbytočne nestojí v skladoch a necestuje mnohé kilometre.

Viac šťastia ako rozumu

V podstate plody v prípade uhoriek poľných s tmavou farbou idú rovno zo skleníka na pulty obchodov s nálepkou, že sú vypestované na Slovensku: „Vďaka zákazníkom, ktorí kupovali napriek vyššej cene slovenské výrobky, sme mohli dokončiť náročnú celkovú investíciu.“

Mladý pestovateľ Peter Molnár z farmy neďaleko Fiľakova riskoval, ale chcel dodávať na naše trhy čerstvú papriku a uhorky: „V prvom skúšobnom roku sme mali viac šťastia ako rozumu, keďže sme to manažérsky nezvládli, ale zachránila nás technológia.“

Z jedného hektára plochy vypestovali úctyhodných viac ako pol milióna kíl uhoriek: „Až sto percent tejto produkcie sa nám podarilo umiestniť na slovenskom trhu.“


opeľovanie-rastliny-Stanislav-Háber-RTVS

Pestovanie s technológiou na hydroponický spôsob zabezpečí farmárom takmer celoročnú úrodu. Nevýhodou je akurát na začiatku vyššia investícia: „Náš vykurovací systém je postavený na drevotrieske, čiže ťažíme z odpadu z našich lesov.“

Dosiahnuť podobný úspech s pestovaním uhoriek tradičným spôsobom sa vôbec nedá, lebo ako Peter Molnár pripomenul: „Normálne sa uhorky zbierajú 6 až 7 týždňov do roka a hydroponický spôsob pestovania umožňuje úrodu zbierať minimálne desať mesiacov v roku.“

Uhorky pestujú „dvojfázovo, keď výsadba je začiatkom februára a v júni – júli podľa zdravotného stavu rastliniek ich zlikvidujeme“.

Potom im stačia asi „tri týždne na ďalší nábeh priesad,“ a tie pestujú do decembra. Vo vedľajšom foliovníku sa im podobne hydroponickou technológiou podarilo vypestovať až 300 tisíc kíl paprík:„U papriky je pestovanie náročnejšie na špecializovanú prácu.“

Predátori vo fóliovníku útočia

Aj keď bola nimi pestovaná červená, ale aj „zelená paprika veľmi chutná, rozhodli sme sa zmeniť zelenú odrodu na žltú,“ lebo na slovenskom trhu sú ľudia viac zvyknutí kupovať žltú papriku: „Na viac ako jednom hektári máme 44 tisíc rastlín.“

Pestovanie paprík je náročnejšie „na bioochranu“, keď medzi rastliny vkladajú hmyz: „Používame predátorov na vošky, aby sme rastliny nemuseli chemicky striekať.“

Hmyz sa tak postará, aby boli rastliny zdravé a nemali choroby, pričom na ich opeľovanie využívajú nasadenie včiel potrebných na opeľovanie: „Vďaka slovenským zákazníkom sa môžeme rozvíjať a žiť, za čo im pekne ďakujeme.“

RTVS online:

Viac o hydroponickom spôsobe pestovania zeleniny sa dozviete z archívu RTVS z Farmárskej revue aj zo sociálnych sietí bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia