Úvod Novinky Tipy z programu
Mikroplasty už aj v plodovej vode budúcich matiek. Ich počet dramaticky stúpol
Mikroplasty už aj v plodovej vode budúcich matiek. Ich počet dramaticky stúpol

Mikroplasty už aj v plodovej vode budúcich matiek. Ich počet dramaticky stúpol

Nové analýzy ukázali rekordný počet nebezpečných mikročastíc aj na najnepravdepodobnejších miestach.

Mikroplasty sa, žiaľ, stali súčasťou nášho každodenného života. Objavíte ich aj na najneočakávanejších miestach, samozrejme v jedlách, v nápojoch vrátane piva, v mede, alebo vo vode z vodovodu.

Zber mikroplastov. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Viac ako hviezd

Podľa údajov OSN spred piatich rokov ich v moriach plávalo až neuveriteľných 51 biliónov častíc, čo bolo 500 krát viac ako je v celej našej galaxii hviezd a toto číslo je nepredstaviteľné, pričom prudko ďalej rastie.

O výskume množstiev mikroplastov v našom životnom prostredí prinieslo Rádio Slovensko informácie z vytrvalostnej súťaže lodí, ktorá trvala niekoľko mesiacov a čo vo výskume znamenala, vysvetlila moderátorka Barbara Štubňová: „Ocean race je tímová vytrvalostná súťaž lodí, pri ktorej okrem súťaženia naberali posádky vzorky vody a posielali ich do britského Národného oceánografického centra.“ 

súťaž-TASR

Výsledky odobratých vzoriek vody nie sú teda vôbec pozitívne. Oproti posledným meraniam pred rokom 2020 ich počet podľa Barbary Štubňovej dramaticky stúpa: „Vtedy bolo najviac mikroplastov pri pobreží Juhoafrickej republiky 50 až 100 mikroplastov na meter kubický, teraz namerali v rovnakom množstve vody 800 až 1700 častíc.“

Ešte nezačal ani rozklad

Aj v najodľahlejšom mieste odberu vody, v tichomorskom Point Nemo našli 320 mikročastíc na meter kubický. Lode sa plavili vodami južného Tichého oceánu, Indického aj Atlantického oceánu. Plavili sa pri pobreží, ale aj viac ako dva a pol tisíc kilometra od pobrežia a všade už boli nájdené mikroplasty.

mikroplasty-TASR

Aj keby sme prestali vyrábať plasty okamžite, problém zostane, lebo mnohé sa ešte ani nezačali v prírode rozkladať a kolujú aj v krvi nenarodených detí. Rodia sa nám teda už so zabudovanými plastmi v tele ako nejaké živé plastové bábiky. Nik netuší, aké to prinesie ešte problémy v budúcnosti.

  Zdravotné dopady mikroplastov. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľudská výroba plastov pritom každoročne stúpa. Morské živočíchy si mikroplasty mýlia s potravou a prehĺtajú ich, čím sa dostávajú aj na náš tanier.

plast-TASR

Ako ostré črepy

Mikroplasty sú kúsky plastov menšie ako 5 milimetrov a podľa Barbary Štubňovej: „Niektoré môžu v tele pôsobiť ako ostré črepy, ktoré narúšajú živé bunky.“

Mikroplasty sú však aj v ovzduší, čo sa dokázalo objavom mikroplastov už aj v snehu v Arktíde.

plasty-Stanislav-Háber-RTVS

Mnohé vedecké výskumy hľadajú riešenia, ako sa ich môžeme zbaviť. Súčasnú dobu označujú viacerí už ako dobu plastovú. Isté je, že v prvom rade by sa musela na celom svete zastaviť ich ďalšia výroba. Veľa času ľudstvu však už nezostáva, lebo aj keby sa tak stalo okamžite teraz, odstraňovanie plastov bude trvať z prírody dlhé stáročia.

Viac sa o tejto téme dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, pixabay, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia