Úvod Novinky Tipy z programu
Čím nahradiť mäso v kuchyni? Tieto potraviny si zamilujú nielen vegetariáni
Čím nahradiť mäso v kuchyni? Tieto potraviny si zamilujú nielen vegetariáni

Čím nahradiť mäso v kuchyni? Tieto potraviny si zamilujú nielen vegetariáni

Používate tieto potraviny aj vy?

Chcete obmedziť konzumáciu mäsa, spestriť svoj jedálniček alebo potešiť niekoho, kto je zarytý vegetarián? Dôvodov, prečo pripraviť bezmäsitú stravu je mnoho. Aj jedlo bez mäsa však môže byť výživné, lahodné a mnohokrát ešte zdravšie než to s poriadnou dávkou mäsa. Zistite, ktoré potraviny dokážu nahradiť mäso tak, že rozdiel si takmer nevšimnete.

Tofu

Známa potravina vyrobená zo sójového mlieka je bohatá na bielkoviny, vápnik, železo a ďalšie minerálne látky. Keďže samotné tofu nemá žiadnu typickú výraznú chuť, je možné si ho dochutiť podľa vašich preferencií. Poskytuje tak širokú škálu možností prípravy – vychutnať si ho môžete v slaných, ale aj v sladkých pokrmoch.

Tempeh

Tempeh

Medzi menej známe, no nemenej kvalitné potraviny patrí aj tempeh. Ide o celé sójové bôby fermentované pomocou ušľachtilej huby. Práve vďaka fermentácii má tempeh vyššiu nutričnú hodnotu a ľahšiu stráviteľnosť. Chuťovo pripomína fašírky, ak si ho opečiete na panvici, môžete si ho vychutnať aj ako slaninku.

Sójové mäso

Azda najznámejšou náhradou klasického mäsa je mäso sójové. Ak ste ho už niekedy pripravovali, zrejme ste sa stretli s jeho typickou vôňou a nie úplne vábivou chuťou. Na vine nebolo sójové mäso, ale nesprávna príprava. Ak totiž chcete docieliť vynikajúcu chuť, sójové mäso je treba povariť s bujónom či sójovou omáčkou. Po chvíli mäso odstavte, preceďte a až vtedy môžete marinovať. Zistite, ako pripraviť sójové mäso.

Grilovaný seitan

Seitan

Táto potravina je vyrábaná zo pšeničného lepku, ku ktorému sú pridávané koreniny. Seitan dokáže nahradiť hus či kačicu, takže ak vás čakajú hody, môžete si k lokšiam pripraviť aj túto pochúťku. Milovníci kebabu môžu seitan využiť aj ako náhradu tohto mäsa.

Strukoviny

Strukovina obsahujú veľké množstvo bielkovín a minerálov. Veľkej obľube sa v posledných rokoch teší napríklad červená. Jej príprava je rýchla a nenáročná, táto potravina dokáže zvýšiť nutričnú hodnotu akémukoľvek pokrmu.

Viac o tom, ako nahradiť mäso, sa dozviete na tomto odkaze.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia