Úvod Novinky Tipy z programu
Spí sa nám po pive lepšie? Odborníčka na spánok to objasnila
Spí sa nám po pive lepšie? Odborníčka na spánok to objasnila

Spí sa nám po pive lepšie? Odborníčka na spánok to objasnila

 Aj vy si doprajete vychladené pivko pred spaním?

Mnohí po ňom siahneme po náročnom dni s chuťou vypnúť hlavu. Pitie piva sa často odporúča aj pri problémoch so spánkom. Alkohol síce utlmí myseľ a pomôže nám zaspať, ale je náš spánok skutočne kvalitnejší?

Túto záhadu nám pomohla objasniť spánková poradkyňa Zuzana Guzmická v relácii Trochu inak s Adelou. „Alkohol určite nie je spôsob, ktorým by sme si mali zlepšovať kvalitu spánku, alebo ktorý by sme si mali dávať na spanie,“ hovorí poradkyňa.


Ak sa vám príspevok nezobrazuje správne, obnovte stránku.

Tradovaná predstava, že po pive sa lepšie spí v praxi neplatí. „Kvalita nášho spánku nie je dostatočne dobrá,“ uvádza odborníčka na spánok. Hoci vďaka alkoholu rýchlejšie zaspíme, no náš spánok je chudobnejší.

„Spíme v spánkových cykloch. Na konci každého tohto cyklu dochádza k miernemu prebudeniu,“ vysvetľuje Zuzana Guzmická. Pri pití alkoholu sa frekvencia nočného budenia zvyšuje. Aj keď o tom častokrát netušíme, naše telo na to reaguje.

Pitie piva pred spaním spôsobuje častejšie nočné budenie a tým sa nám skracuje čas aktívneho REM spánku. Práve fáza REM spánku je pre nás veľmi dôležitá. Počas nej snívame a súčasne pracuje naša pamäť. Sny, ktoré sa nám v tomto cykle vynárajú sú zvyčajne živé a neobvyklé.

Alkohol pôsobí ako sedatívum a spôsobuje, že spánková REM fáza sa nevyskytuje alebo výrazne skracuje. Jej deficit sa potom prejavuje úzkostnými stavmi a podráždenosťou.

Ak máte problémy so spáním, namiesto fľašky piva vyhľadajte odbornú pomoc.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia