Úvod Novinky Tipy z programu
Pre mladých ľudí je ťažké získať hypotéku, viac než 53 % žije s rodičmi. Toto sú dôvody
Pre mladých ľudí je ťažké získať hypotéku, viac než 53 % žije s rodičmi. Toto sú dôvody

Pre mladých ľudí je ťažké získať hypotéku, viac než 53 % žije s rodičmi. Toto sú dôvody

Väčšina mladých ľudí si nemôže dovoliť vlastné bývanie.

Prieskum robený medzi mladými ľuďmi vo veku od 18 do 26 rokov ukázal, že najväčším finančným snom mladých Slovákov je bývanie vo vlastnej nehnuteľnosti. Takýto „luxus“ si však podľa hovorkyne banky, ktorá prieskum realizovala, Zuzany Ďuďákovej nemôže dovoliť väčšina z nich.

„Prieskum ukázal, že viac ako polovica, teda 53 percent, mladých ľudí žije s rodičmi. Len približne šestnásť percent býva s partnerom vo vlastnej nehnuteľnosti a ostatní bývajú so spolubývajúcimi, na internáte či v prenájme,“ priblížila pre Rádio Regina Západ výsledky výskumu Zuzana Ďuďáková.

sťahovanie.jpg

S priemerným príjmom 700 eur mesačne si mladý človek pri úrokovej sadzbe 4,19 % môže dovoliť hypotéku vo výške 43 000 EUR. Na kúpu vlastnej nehnuteľnosti v meste to však ani zďaleka nestačí. „Požiadať o hypotéku zároveň môžu len ľudia, ktorí majú trvalý pracovný úväzok,“ vysvetľuje Ďuďáková. Bez pomoci rodičov sa však mladí ľudia s takýmto príjmom nezaobídu.

„Prieskum tiež ukázal, že rodičia deťom pri získavaní hypotéky pomáhajú. Či už vlastnými zdrojmi, alebo založením ich vlastnej nehnuteľnosti, v ktorej bývajú,“ doplnila hovorkyňa. „Prvú hypotéku si mladí ľudia berú najčastejšie vo veku nad dvadsaťosem rokov, teda v období, keď sa zastabilizujú v zamestnaní a ich príjem sa mierne zvýši,“ uviedla Ďuďáková a dodala, že výhodu majú páry. V takomto prípade totiž banka získa dvoch spoludlžníkov a zároveň platcov.

Vypočujte si celý príspevok na tomto odkaze.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia