Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, čo je love bombing? Ak áno, tak ste možno vo vzťahu s narcistom
Viete, čo je love bombing? Ak áno, tak ste možno vo vzťahu s narcistom

Viete, čo je love bombing? Ak áno, tak ste možno vo vzťahu s narcistom

Pokiaľ ho zažívate, majte sa na pozore.

Už len názov tejto taktiky napovedá, že ide o nadmerné prejavovanie náklonnosti. Znie to krásne, ale realita je iná.

V skutočnosti hovoríme o manipulatívnom správaní, ktoré prejavujú osoby trpiace narcistickou poruchou. O tomto probléme hovoril výskumník a psychológ Róbert Tomšík v Rádio Regina.

Zamilovaná dvojica

Narcistu si musíte zamilovať

Kto je to narcista? „Človek, ktorý trpí narcistickou poruchou sa potýka s nadmerným pocitom vlastnej dôležitosti, má hlbokú potrebu obdivu. Sú to osoby, ktoré majú znížený pocit pre empatiu, vinu, zodpovednosť, a ktoré používajú kontinuálne rôzne manipulatívne techniky na dosiahnutie svojich cieľov,“ vysvetľuje psychológ Róbert Tomšík.

Naletieť narcistovi nie je ťažké. Málokto vie prejaviť lásku tak, ako on. Na prvý dojem ide o charizmatických a často neodolateľných ľudí. Narcista dokáže venovať všetku pozornosť sveta a tým si svoju obeť dostatočne pripúta.

Detska-depresia.jpg

Presne toto je taktika, ktorú využíva. „Sú charizmatickí, zaujímaví, inteligentní, dávajú vám priazeň, pozornosť a toto je ich veľmi dobrá taktika, ktorej hovoríme love bombing, bombardovanie láskou,“ hovorí psychológ o narcistických osobách.

Nebezpečná manipulácia má len jedno riešenie

Navyše upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré striehne pod povrchom prehnanej zamilovanosti. „Narcisti zvyknú prvé dva - tri mesiace bombardovať svoju perspektívnu obeť láskou. Následne sa vytvorí traumatická väzba medzi obeťou a narcistom. Potom je veľmi ťažké vykoľajiť sa z takejto dynamiky partnerstva,“ opisuje priebeh vytvárania toxického puta, ktoré obeť väzní v narušenom vzťahu.

Typickým správaním obete narcistu je ospravedlňovanie jeho správania. Pod tlakom rôznych citových a psychických manipulácii si obeť vytvorí dojem, že má pri sebe dobrého partnera.

Jeho choré správanie si vysvetľuje ťažkým obdobím či dočasnou náladou. Často berie vinu na seba a vybavuje si láskyplné spomienky, ktoré jej narcista vytvoril. Osoba s narcistickou poruchou si vás pripúta láskou a následne psychicky devastuje.

Uniknúť z takéhoto vzťahu je ťažké, ale nie nemožné. Východisko je iba jedno. „Najlepšia prevencia je odísť z takéhoto vzťahu, pretože narcisti sa nezmenia,“ dodal na záver Róbert Tomšík.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia