Úvod Novinky Tipy z programu
Na rodinnom výlete s deťmi objavíte rozkošné sysle. Ako sa k nim správať?
Na rodinnom výlete s deťmi objavíte rozkošné sysle. Ako sa k nim správať?

Na rodinnom výlete s deťmi objavíte rozkošné sysle. Ako sa k nim správať?

Na výlete sa tu deti veľa naučia z lásky k prírode.

Muránske syslovisko láka rodiny s deťmi na návštevu Národného parku Muránska planina.

sysle-Oliver-Ondráš-TASR

Z ruky sysle nekŕmte

Planina 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vstupom do parku je obec Muráň. Odtiaľ vedie turistický chodník ako k syslovisku, tak aj ku skale Tatarka, odkiaľ je výhľad do doliny a aj na dedinu. V centre obce nájdete turistické centrum, kde vám poradia, kam sa môžete vybrať. Či pôjdete na 2,5 kilometrov vzdialené syslovisko, alebo aj na ťažšiu túru.

Planina 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Náučný chodník je podľa strážcu Národného parku Muránska planina Petra Bryndzu vzdialený len desať minút a ako povedal pre Rádio Slovensko: „Odtiaľ sa dá ísť aj do Hrdzavej doliny, ktorá je obľúbenou rezerváciou na výlety.“ Okrem syslov tu žije v Európe najväčší netopier raniak obrovský, či vzácna malá muška hubomilka gemerská.

planina-Stanislav-Háber-RTVS

Planina uči enviro cíteniu

Planina 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V informačnom centra národného parku sa od jej pracovníčky Jany Šmídovej, ktorá má na starosti environmentálnu výchovu, môžete veľa dozvedieť: „Sysľom sa nedarí, keď prší. Je to živočích slnka. Má rád pekné slnečné počasie, aby si vedel vonku hľadať potravu, nejaké semienka, hmyz. Keď prší a je chladno, sú sysle zalezené v norách."

Planina 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na syslovisku je preto potrebné zvieratá prikrmovať. Nie hocičím. Najlepšie sú slnečnicové semienka. Dostať ich aj v turistickom centre. Mnohí ich kŕmia z ruky, ale syseľ je divoké zviera. Ak by vás uhryzol, museli by vás očkovať proti besnote. V lone prírody pozorujete milé zvieratká, ktoré sú rozkošné, aj keď si berú semiačka zo zeme a nosia si ich ako zásoby do nory.

kŕmenie-z-ruky-Stanislav-Háber-RTVS

Semienka si vezmú

Stačí semienka položiť pred sysle na zem. Jana Šmídová dodala: „Ak majú napríklad mláďatá, matka musí mať dostatok mlieka. Vždy, keď je zlé počasie, chodíme, prikrmujeme ich, aby matka mala šancu vychovať tieto mladé."

Planina 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V informačnom stredisku Národného parku Muránska planina sú zvyknutí na nápor turistov. Tí prídu vždy, ako sa zlepší počasie. Dôležité je, aby sa riadili návštevným poriadkom.

had-Stanislav-Háber-RTVS

Zvieratá a rastliny

Je tu čo obdivovať. Vyše 500 jaskýň, či vyše 1480 druhov vyšších rastlín. Zistili tu viac ako 2700 druhov bezstavovcov ako chrobáky, motýle, mäkkýše a i. Zo stavovcov okolo 68 cicavcov, 127 druhov vtákov a 9 druhov plazov.

Viac sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo. 25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia