Úvod Novinky Tipy z programu
Máme unikátnych železobetónových anjelov, ktorých nám závidia v celej Európe
Máme unikátnych železobetónových anjelov, ktorých nám závidia v celej Európe

Máme unikátnych železobetónových anjelov, ktorých nám závidia v celej Európe

Rieka Ipeľ tvorí medzi Slovenskom a Maďarskom až 140 kilometrovú hranicu.

Kedysi oba brehy rieky Ipeľ spájalo 48 mostov. Po 2. svetovej vojne ich zničili. Na dlhé desaťročia z nich zostalo len deväť. Hraničná rieka medzi Slovenskom a Maďarskom doslova rozdelila stráženými hranicami za socializmu rodiny. Po roku 1989 s pomocou iniciatívy Katalin Molnárovej postavili konečne nové dva mosty v Peťove a Rároši.

mosty-Ipeľ-Stanislav-Háber-RTVS

Teraz sa už pri Ipli vďaka novým mostom rozvíja aj turistika. Zoltán Végh z Bušiniec pri Lučenci pre Rádio Regina Stred povedal: „Vytvárame pre turistov zážitky splavovania Ipľa. Pri rieke môžu aj bicyklovať po cyklotrasách.“

Ipeľ-Lukáš-Mužla-TASR

Komfort prezliecť sa

Jedinou obmedzujúcou podmienkou je počasie. V prístave pri Bušinciach už zabezpečili pre vodákov zázemie. Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec vysvetľuje: „Vzniklo tu zázemie pre všetky druhy splavu. Návštevníci získali komfort, kde sa môžu prezliecť a umyť.“

Šatňový a sprchový kontajner v prístave s kanoami teda turistom zabezpečí väčšie pohodlie. Pri splavoch po našej tretej najdlhšej rieke Ipeľ (232 km) môžete objavovať aj nevšedné pamiatky.

Zatraktívnenie splavu rieky Ipeľ. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V obci Muľa neďaleko Bušiniec majú unikátny kostol postavený ako prvý v Uhorsku so železobetónovou konštrukciou z roku 1910. Na streche trónia obrovskí anjeli vytvorení vtedy stavebnou novinkou zo železobetónu a podľa názorov viacerých odborníkov sú to prví anjeli odliati zo železobetónu zrejme aj v Európe, takže ide o unikátnu slovenskú pamiatku.

Ipeľ-anjeli-Stanislav-Háber-RTVS

Tragédia človeka

Do neďalekej Dolnej Strehovej zasa chodia v hojnom počte turisti na tunajší populárny aquapark. Návštevníci z Maďarska prichádzajú však za históriou do zámku v Dolnej Strehovej aj mimo kúpeľnej sezóny, lebo sa tu narodil aj zomrel slávny maďarský spisovateľ Imre Mádach.

Ipeľ-Dušan-Hein-TASR

Autor knihy Tragédia človeka je tu aj pochovaný. Dielo Tragédia človeka bolo preložené do viac ako 40 jazykov. Poznajú ho na celom svete a pre maďarskú kultúru je veľmi významné. Preto Dolnú Strehovú navštevujú maďarskí žiaci doslova všetkých vzdelávacích stupňov už od škôlky. Tomuto záujmu je prispôsobená expozícia zámku, ktorá sprístupňuje dopodrobna život slávneho Imre Mádacha a jeho na celom svete uznávaného diela Tragédia človeka.

Viac sa o turistike na vode rieky Ipeľ a zaujímavostiach, aké tu nájdete, dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia