Úvod Novinky Tipy z programu
Koniec RTVS. Poslanci NR SR schválili nový zákon o STVR
Koniec RTVS. Poslanci NR SR schválili nový zákon o STVR

Koniec RTVS. Poslanci NR SR schválili nový zákon o STVR

O zákone z dielne ministerstva kultúry sa rokovalo v obmedzenom režime, poslanci mali na rozpravu len 12 hodín.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v súčasnej podobe zanikne, nahradí ju nová inštitúcia pod názvom Slovenská televízia a rozhlas (STVR). Nový zákon o STVR schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Za zákon hlasovalo 78 poslancov, proti ani jeden zo zákonodarcov, žiadny sa nezdržal.

Opoziční poslanci a poslankyne z PS, KDH, SaS a hnutia Slovensko sa na protest proti zákonu o STVR zdvihli zo stoličiek a odišli z rokovacej sály, pri hlasovaní teda neboli. Koaliční poslanci im zatlieskali. O zákone z dielne ministerstva kultúry sa rokovalo v obmedzenom režime, poslanci mali na rozpravu len 12 hodín.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


STVR bude najmenej prvé tri mesiace fungovať bez generálneho riaditeľa aj bez vznikajúcej rady novej verejnoprávnej inštitúcie. Na chod média bude medzičasom dohliadať štatutár, ktorého zvolí predseda NR SR, v tomto prípade jeho náhradník, teda podpredseda parlamentu za Hlas-SD Peter Žiga.

Spolu s RTVS skončí na poste generálneho riaditeľa verejnoprávnej inštitúcie jej súčasný šéf Ľuboš Machaj. Zákon nadobudne platnosť 1. júla. Okolo novovznikajúceho média je stále viacero otáznikov. Stále nie je napríklad jasné, aké finančné zaťaženie prinesie. Už teraz sa však vie, že na základe prijatého pozmeňujúceho návrhu poslankyne Hlasu-SD Ľubice Laššákovej bude mať riaditeľ o jeden rok dlhšie funkčné obdobie. Namiesto doterajších piatich rokov bude trvať šesť.

Účelový zákon, tvrdí opozícia

Účelový zákon, ktorý má za cieľ vymeniť súčasné vedenie a ovládnuť telerozhlas politikmi. To sú podľa opozície dôvody, prečo chce vláda RTVS zrušiť zrýchlene. Vláda sa domnieva, že RTVS je v tejto podobe neobjektívna, nedáva priestor všetkým názorom a porušuje ľudské práva. No podľa prieskumov je televízne spravodajstvo dlhodobo lídrom v objektivite.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zmeny do návrhu zákona doplnili najmä koaliční poslanci. Dušan Jarjabek (Smer-SD) navrhol zvýšiť plat pre budúceho riaditeľa aj vyššie odmeny pre členov rady, upravil tiež rozsah regionálneho vysielania. Počas štvrtkovej (20.6.) rozpravy v NR SR k zákonu o STVR prišla skupina zamestnancov RTVS pred budovu parlamentu. Vyjadrili svoj nesúhlas s novou legislatívou a zmenami, ktoré do média prinesie.

RTVS rešpektuje schválenie zákona

RTVS rešpektuje schválenie Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase v NR SR. Zároveň však upozorňuje na riziká, ktoré sú spojené s uplatnením zákona v aktuálnej podobe. RTVS je stále považovaná za rešpektovanú inštitúciu, ktorá napĺňa parametre verejnoprávneho, nezávislého, informačného média a kultúrnej i vzdelávacej inštitúcie.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Je to čierny deň pre nezávislý verejnoprávny priestor na Slovensku. Je to čierny deň pre mediálny priestor na Slovensku. A je to čierny deň pre občiansku spoločnosť na Slovensku. Je smutné, že 35 rokov po novembri ’89 sa ukazuje, že tento štát držia vo svojich rukách politici a oligarchovia, a tí určujú budúcnosť Slovenska,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

PS chce napadnúť zákon na Ústavnom súde

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) avizuje, že zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) napadne na Ústavnom súde SR. Uviedol to jeho líder a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka v reakcii na schválenie legislatívy v parlamente.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Parlament vo štvrtok definitívne zrušil slobodné verejnoprávne médiá – RTVS. Od 1. júla ju nahradí poslušná a krotká STVR. Je to hanba vládnej koalície a aj hanba pre Slovensko. My však opakujeme – nás ani slobodné médiá neumlčíte,“ skonštatoval.

KDH vyzýva prezidenta na vetovanie zákona

Vládna moc sa rozhodla zrušiť RTVS, nasilu a bez odborného vysvetlenia. V reakcii na schválený zákon o STVR to za KDH uviedol jeho poslanec a člen Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Jozef Hajko. S hnutím vyzýva prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby zákon vetoval.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Vláda mala šancu upokojiť spoločnosť a priniesť zmier, namiesto toho nasilu pretláča zákony, ktoré polarizujú spoločnosť, ohrozujú demokraciu a nezávislosť médií na Slovensku,“ upozornil Hajko. Mieni, že schválený zákon je potvrdením toho, že vládna moc chce ovládnuť všetky inštitúcie, ktoré by ju mohli kritizovať.

„KDH vyzýva prezidenta republiky, aby zákon nepodpísal a vrátil ho späť do parlamentu,“ oznámil v mene hnutia.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia