Drobné bobule z kríka sú obľúbenou maškrtou, ak aj u nás niekto objaví čaro pestovania indiánskeho ovocia, ktoré sa podľa Ľudovíta Vašša známeho ovocinárskeho experta volá podľa hmyzu: „Správny botanický názov je muchovník. Je to ovocie obľúbené u detí, lebo je sladké a šťastní sú tak aj rodičia, lebo deti majú vitamíny.“
Čučoriedky, zemolez, muchovník a chuť
Farmársku revue zaujímala táto rastlina v súvislosti s otázkou diváka, že pestuje nám známe čučoriedky aj tie kamčatské a počul o indiánskom ovocí známom v Amerike: „Kamčatské čučoriedky sa správne volajú zemolez.“
Muchovník ako rastlina na pestovanie má okrem chuti viacero ďalších výhod: „Ide o vynikajúce zdravé ovocie, ktoré sa dá pestovať ekologicky bez minimálnych postrekov, lebo trpí iba minimom chorôb a škodcov. Môžu sa vysádzať aj do živých plotov ako zelená a jedlá stena.“
Predsa ako každá rastlinka má svoje podmienky, ktoré je pri pestovaní dobré dodržať: „Muchovník je na pestovanie nenáročný, ale predsa si vyžaduje pokyprenú a zamulčovanú pôdu, pričom začiatkom leta obľubuje zalievanie, aby nám narástol a plody boli šťavnaté.“
Voda a chlad ako základ
Indiánskemu ovociu vyhovuje vlhkejšie prostredie ako suché a teplé, pričom sa mu darí aj v chladnejších podhorských a horských podmienkach, či na chladnejších balkónoch s dostatkom vlahy: „Rastlinky nemajú radi presušenú a málo výživnú piesčitú pôdu, potrebujú voňavú ťažšiu a humusovejšiu akoby mastnú pôdu s dostatkom živín.“
Pritom kríky vieme rozmnožiť viacerými spôsobmi: „Buď jednoducho z odrezkov do zakoreňovača, fóliovníka, pareniska, alebo generatívne zo semienok podobne, ako sa množí moruša alebo čerešňa.“
Viac sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90