Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, ako vyzerá pravý gazdovský svet? Výlet, na ktorý sa tešia najmä deti
Viete, ako vyzerá pravý gazdovský svet? Výlet, na ktorý sa tešia najmä deti

Viete, ako vyzerá pravý gazdovský svet? Výlet, na ktorý sa tešia najmä deti

Zoči voči sa zvieratá tešia na ľudí a ľudia na zvieratá.

Vzťah chovateľa pána Miloša Kučeru z Pustých Úľan a jeho bielej holubice na Gazdovskom dvore - náš sen, ktorý je kontaktnou zoo pre deti, je skutočne ukážkový. Ako Miloš Kučera vraví: „Holubica môže voľne odletieť, ale neodletí, lebo ma miluje."

holubník-Stanislav-Háber-STVR

Pravý dedinský svet

Vo Veľkých Uľanoch objavíte pravý gazdovský svet a so zvieratkami sa tu stretnete zoči voči, čo teší deti v každom veku: „Chceli sme s manželkou zachovať kúsok pravého dedinského sveta, kde kačky kvákajú a husi gagocú."

Gazdovský dvor - 1 časť. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pre Rádio Regina Západ Miloš Kučera celý projekt podrobnejšie vysvetlil: „Keď sme kupovali tento pozemok, náš zámer bol, že sme chceli vytvoriť spolunažívanie človeka a prírody, vytvoriť biotop v úľanskej mokradi podmienky na prezimovanie a zahniezdenie vodných vtákov.“

mokraď-Stanislav-Háber-STVR

Kedysi na dedinských dvoroch mali husi, kone, poníky, ovce, kozy, kravy, prasiatka, kačky, králiky, sliepky či holuby. To už deti na vidieku bežne nevídajú, tak môžu prísť ku Kučerovcom do Pustých Úlian a tam spoznať, ako taký pravý gazdovský svet vyzerá. Plus navyše vás prekvapia prítulné lamy alpaky, Emu hnedý, pávy či aj exotické klokany.

Jana-Kučerová-Stanislav-Háber-STVR

Krajšie, ak sa podelíte

Manželka Jana Kučerová spomína na začiatky: „Začali za nami chodiť ľudia z Pustých Ulian, že aj ich deti by radi videli, čo tu všetko máme, ako vyzerajú rôzne druhy kačiek, husí, hohoľov, chochlačiek, hrdzaviek, či rýb, veď chováme kapre, šťuky, sumce, amury, ale aj hovädzí dobytok z Ázie či Afriky, koníky, poníky, oslíky, prasiatka, sliepky, divé zajačiky, či z exotickejších lamy aj pštrosov. Tak sme pochopili, že sen je krajší, ak sa podelíte.“

alpaka-Stanislav-Háber-STVR

Zvieratká sa tešia tiež

Zo súkromného drobnochovu sa tak zrodil nápad s názvom Gazdovský dvor náš sen – a sen sa stal skutočnosťou. Pre Rádio Regina Západ Jana Kučerová dodala: „Zvieratká sa púšťajú na lúku a tešia sa z ľudí a ľudia sa tešia zo zvieratiek.“

Chovateľ Miloš Kučera vytvára prostredie, aby tu zahniezdili „voľne sa pohybujúce vtáky ako hrdzavky potápavé, lyžičiare, kačice divé, chrapačky, lysky, vodné sliepočky a divé či bieločelé husi, ale al bielolíce bernešky a tieto druhy tu hniezdia a vyvádzajú mladé a potom odletia“. Ku Kučerovcom sa radi vrátia, lebo vedia, že im tu nehrozí napadnutie dravcom ako inde v prírode a navyše ich Miloš Kučera aj prikrmuje.

havajské-husi-Stanislav-Háber-STVR

Bernešky havajské sú rarita

Pritom Miloš Kučera aj sám chová niektoré druhy: „V ohrade sú bernešky havajské, ktoré žijú len na Havajských ostrovoch, ale keďže sem chodia školy a škôlky, tak chcem, aby deti videli, aké druhy existujú na iných svetadieloch.

V Pustých Uľanoch sa o množstvo zvierat príkladne starajú 24 hodín denne, pričom špeciálne krmivo pre vodné vtáky kupuje Miloš Kučera až z Belgicka. Majú však aj dobytok, či chov rýb.

Gazdovský dvor - 2 časť. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Sen manželov Kučerovcov je ideálne miesto pre výlety rodín s deťmi, ktoré sa tu zo zvieratiek tešia asi najviac.

RTVS online:

Viac sa dozviete z archívu STVR z Rádia Regina Západ bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90
Foto: STVR - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia