Úvod Novinky Tipy z programu

Poznáte vitamínovú bombu kozonohu? Divoké bylinky vedia prekvapiť

Má šesťkrát viac vitamínu C ako citrón.

Poznáte vitamínovú bombu kozonohu? Divoké bylinky vedia prekvapiť Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Rastie nám aj na miestach, kde by sme ju nečakali a často nás otravuje tak, že sa jej snažíme ako buriny zbaviť.


Nik ich nepestuje, ani nestrieka

Burina, alebo ako ju nazvali v Dámskom klube divoké bylinky majú však v našej kuchyni podľa expertky Diany Mozolákovej v sebe veľmi zdravotne cenné látky a množstvo vitamínov: „Ich nutričný význam je ďaleko vyšší, než aký majú rôzne zelené potraviny, ktoré si kúpime bežne v supermarkete. Rastú síce divoko, nikto ich nepestuje, ale nikto ich nestrieka, sú lokálne navyše v bio a ekokvalite.“

Zdravé stravovanie po novom

Spĺňajú teda všetky štandardy moderného a zdravého stravovania a sú podľa odborníčky navyše zadarmo, pritom často aj dobre chutia: „Vieme, odkiaľ sú a vieme si ich sami nazbierať. Dokonca buriny v záhradkách naši predkovia používali odjakživa ako súčasť stravy. Neboli dostupne supermarkety otvorené 7 dní v týždni denne 24 hodín.“

Jednoducho ľudia vyšli von, nazbierali si, čo im chutilo a zapracovali divoké bylinky, ktoré my považujeme za burinu, do svojej stravy. Prípadne sa divoké bylinky a burina spracovali a odložili na neskoršiu konzumáciu.

jar-žihľava-Stanislav-Háber-RTVS Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Podľa Diany Mozolákovej ak niekto v súčasnosti zbiera divoké bylinky, nasuší si ich a odloží na zimu do čaju: „Je to super začiatok, ale ich potenciál je oveľa väčší. Ich využitie a spracovanie je jeden veľký svet.“

Kráľovnou divokých bylín je podľa expertky žihľava, ktorú si nemôžeme pomýliť, veď sa jej stačí iba dotknúť, ak by sme si neboli istí, či je to ona: „Je číslom jedna, lebo je to čistička nášho tela, našej krvi či ciev. Nahradí nám v strave zelené potraviny, akými sú špenát, petržlenová či zelerová vňať. Žihľava je základ.“

Nebojujte - konzumujte

Môžeme ju konzumovať aj surovú, prípadne ju zapracujeme do smoothies. Diana Mozoláková však ukázala aj ďalšie časti rastliny, ktoré sa oplatí zbierať a to trošku pre nás stále už netradičné žihľavové semiačka: „Majú neskutočnú výživovú hodnotu a je škoda ich nevyužiť v našej strave, lebo nutrične ide o jednu z najvýživnejších potravín, ktorá je podobná chia semiačkam, alebo rôznym ďalším špecialitám, ktoré si objednávame a dovážame z iných krajín, kým nám tu rastie pod nohami.“

Využívajú ich vojaci v légiách, kde sa učia, ako prežiť v prírode, pričom žihľavové semiačka majú navyše podľa odborníčky: „Sedem hodinový kofeínový povzbudzujúci efekt, pričom ich stačí iba máličko na nutričné zvýšenie výživy.“

burina-ďatelina-pixabay Zdroj: pixabay

Vysušia sa, odložia a využívajú sa potom v gastronómii na sladko, ale aj na slano. Záhradkári bojujú s kozonohou hostcovou, ale Diana Mozoláková každému odporúča: „Čím viac bojujeme s touto burinou medzi hriadkami, tým viac nám rastie. Je škoda s ňou bojovať, treba ju prijať, lebo je to bylinka, ktorá obsahuje najviac vitamínu C. Šesťkrát viac ako citrón. Má vápnik, mangán, je to bylinka číslo jedna na dnu, na pohybový aparát a kyselinu močovú v krvi.“

Rovnako je zadarmo a rastie nám pod nohami, pričom má jemnú príjemnú petržlenovú chuť v smoothies či do pesta. Dá sa dobre uchovávať na na zimu.

Výživné okvetia

Prírodné fytoestrogény obsahuje pre ženy odporúčaná a každému z nás od detstva dobre známa ďatelina, pričom Mozoláková ju využíva takto: „Ďatelina je dobrá nielen sušená do čaju, ale zaraďme ju aj do jedál. Napríklad stačí vytrhať len okvetia, ktoré sú jemne sladké a veľmi výživné.“

Ďalší je púpavový list, ktorý rastie celý rok a obsahuje dennú dávku vitamínu A. Odborníčka odporúča do stravy pridať aj alchemilku, ktorá je veľmi chutná a výživná, pričom je to liečivá bylina na ženské ochorenia.

O rôznom užitočnom využití ďalšej buriny, napríklad liečivého skorocelu, či šťavelov alebo smrekových výhonkov a iných sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo. Rovnako zadarmo vieme z buriny získať do kuchyne chutné pestá, rôzne maceráty, či púpavový likér, bukové klíčky, alebo fermentované zeleniny. Burina teda tak nemusí skončiť len v komposte, ale aj na našich tanieroch, čo neoľutujeme.

25 50 75 90