Úvod Novinky Tipy z programu
Orechy sú zdraviu prospešné. Akým by ste sa však mali vyhýbať?
Orechy sú zdraviu prospešné. Akým by ste sa však mali vyhýbať?

Orechy sú zdraviu prospešné. Akým by ste sa však mali vyhýbať?

V relácii Veľkou lyžicou vysvetlili, na čo si dávať pozor.

Orechy sú jednou z najzdravších potravín, no zároveň aj jeden z najväčších alergénov. Používajú sa v množstve jedál a pokiaľ na nich nemáte spomínanú alergiu, rozhodne by ste sa im nemali vyhýbať.

V relácii Veľkou lyžicou sa venovali orechom v rôznych prevedeniach. Či už do varenia, pečenia alebo na bežnú konzumáciu. Orechy sú esenciálnou súčasťou výživy človeka už po stáročia. Octavia si pozrie sady vlašských orechov a ochutná orechové maslo.

Šarkan sa dozvie o pečení s orechmi od pekárky Naty Žúrekovej, ktorá mú povie všetko o zásadách pri slanom a sladkom pečení. Piecť spolu budú neďaleko sútoku riek Moravy a Dunaja, v Devíne. Čo je základný princíp, keď pečieme s orechmi, čo treba dodržať?

„Keď si predstavíš, že orechy sú veľmi fajn, ale zo 60% obsahujú tuky. Tie tuky sú pre nás veľmi prínosné. Pre náš mozog, zdravie, ale sú citlivé na teplo. Preto sa vyhýbajte spáleným alebo horkým orechom. Radšej ich dávam hlboko do cesta. Keď ich mám dávať niekde na vrch, tak len na posledné minúty. Aby sa to celé len prehrialo,“ hovorí pekárka Naty.

Na svoje detstvo pri hraniciach Železnej opony si zaspomína aj herečka Karin Haydu. No a nakoniec si ukážeme recept na orechové mlieko od vegánskej divy Rebarbory.

Pozrite si celú časť relácie Veľkou lyžicou s orechmi v našom archíve TU a v nedeľu o 18.20 na Jednotke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia