Ľudská pečeň pracuje, samozrejme, nepretržite počas celého nášho života. Za 24 hodín prefiltruje okolo 1700 až 3500 litrov krvi. Čo si vložíme do nášho tráviaceho traktu, to všetko musí pečeň spracovať. Najväčší vnútorný orgán v tele človeka pečeň sa podieľa na metabolizme tukov, cukrov, bielkovín, aminokyselín a je aj dôležitou zásobárňou vitamínov. V pandémii COVID-19 sa oplatilo, ak mal človek vysokú hladinu často nedostatkového vitamínu D a ten máme uložený tiež v pečeni.
Chybná rýchla detoxikácia
V prípade ochorenia na rakovinu, je pečeň príčinou smrti vo svete už na druhom mieste, preto aj u nás bijú odborníci na poplach. Výskyt rakoviny, či prípadov cirhózy pečene sa prudko v našej populácii zvyšuje. Vo svete sú známe spôsoby detoxikácie pečene pomocou napríklad aj panenského ľanového oleja. Nemecká biochemička Dr. Johanna Budwig (1908 – 2003) bola sedemkrát nominovaná na Nobelovu cenu za výskum pozitívnych dopadov liečby u onkologických pacientov pomocou ľanového oleja v kombinácii s bielkovinami z mliečnych plnotučných výrobkov a to u týchto typov rakovín:
- prsníka
- pľúc
- mozgu
- prostaty
- kostí
- močového mechúra
- krčka maternice
- pažeráka
- žalúdka
- leukémie
- kože
- u Hodgkinovej choroby
O rôznych ďalších možnostiach, ako si môžeme urobiť detoxikáciu pečene, hovorila v Dámskom klube propagátorka zdravého životného štýlu Zora Kondé: „V dnešnom instantnom svete chceme všetko rýchlo, aj detoxikáciu. Rýchlo jeme, ale ak nemáme riadne fungujúcu pečeň, tak to je náš koniec. Pečeň sa však dokáže rýchlo zregenerovať. Na prvom mieste však musíme vynechať alkohol v akomkoľvek množstve.“
Zdroj: STVR, Stanislav Háber
7 dňové obklady
Túto podmienku podporuje aj rad amerických vedcov, ktorí už viac rokov diskutujú o možnosti na všetky výrobky, ktoré obsahujú alkohol v akejkoľvek aj nízkej koncentrácii dávať výstražné obrázky obdobne, ako sa to robí u cigariet, že alkohol spôsobuje rakovinové ochorenia. Zora Kondé odporúča detoxikáciu pomocou viacerých potravín v rôznych formách. V prípade obkladov však trvá na tomto: „Obklady je potrebné si dávať minimálne sedem dní.“
Môžeme si ich prikladať na čistej textílii z ľanu alebo hodvábu pod pravý rebrový oblúk, kde sa pečeň nachádza, najlepšie v noci. Buď použijeme zohriaty olivový olej, alebo domáci riadne tučný tvaroh. Propagátorka zdravého životného štýlu Zora Kondé však upozornila: „V žiadnom prípade zvyšky z tvarohu nedávame jesť zvieratám, lebo je plný toxínov z nášho tela.“
Kurkuma, horec, medvedí cesnak
U nás je skôr známy a používaný na detoxikáciu pečene ostropestrec mariánsky. Ten Zora Kondé denne používa: „Meliem semená ostropestreca mariánskeho na kávovom mlynčeku a pridávam si z neho jednu polievkovú lyžicu do kaše, ktorú každý deň raňajkujem. Môžeme z neho však zaliať aj čaj, ktorý popíjame 2 až 3 krát denne. Ostropestrec pôsobí ako antioxidant a tiež proti zápalom.“
Rovnako môžeme popíjať čaj z horca. Oplatí sa nám do varenia pridávať aj viac kurkumy, keďže účinná látka z tohto korenia pôsobí antibakteriálne, antivírusovo a znižuje zlý cholesterol. Zora Kondé používa ešte niekoľko, ako ich nazvala vychytávok: „Odvar zo šošovice tiež na 7 dní použijeme ako obklad, prípadne rovnako aj odvar z troch lyžíc dubovej kôry. Pri dubovej kôre však navyše 7 dní si zároveň v odvare močíme nohy, lebo chodidlá majú mikrokozmos celého nášho organizmu.“
Dubovú kôru v menšom pomere iba jednu čajovú lyžičku na 3 dcl vody použijeme pri príprave čaju. Na detoxikáciu pečene pomáha jesť medvedí cesnak, celú mladú púpavu, či mladú žihľavu. Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90