Úvod Novinky Tipy z programu
Kto platí účet? Hlavne sa o tom nenaťahujte. Toto sú základné pravidlá
Kto platí účet? Hlavne sa o tom nenaťahujte. Toto sú základné pravidlá

Kto platí účet? Hlavne sa o tom nenaťahujte. Toto sú základné pravidlá

Vyšli ste si na rande, pracovné či priateľské stretnutie? Sedíte v reštaurácii a po celý čas vám behá po mysli, kto z vás platí?

V momente, ako čašník položí účet na stôl sa môže záver príjemného stretnutia zameniť na nekomfortnú a rozpačitú situáciu. Pre takéto prípady existujú spoločenské zásady, o ktoré sa môžete oprieť.

par-rande-freepik_Drazen Zigic.jpg

„Kto pozýva, ten platí,“ znie základné spoločenské pravidlo. Zavolať niekoho na kávu však nemusí vždy vyznieť ako pozvanie. „Žijeme vo svete plnom ľudí, ktorí si pozvanie vykladajú rôzne a každý inak, nemali by sme byť prekvapení, ak druhá strana nebude takéto neformálne pozvanie považovať za dôvod zaplatiť,“ vysvetľuje Anton Bódis, odborník na etiketu.

Primárne by mali platiť tri princípy, podľa ktorých by sme sa mohli zorientovať. Účet by mal platiť:

1. ten, kto nás pozval

2. ten, kto viac zarába

3. ten, kto je spoločenský významnejší

„Ten, kto nás pozval a ten, kto zarába najviac by to mal vedieť. Je to logické. Málokedy pozýva podriadený nadriadeného na obed,“ vysvetľuje Anton Bódis, odborník na etiketu.

Ak vám ani tieto tri princípy nepomohli, nevadí. Z nepríjemnej situácie viete jednoducho vykorčuľovať. Hlavne, nevytvárajte program pre čašníka, ktorý po celý čas trpezlivo čaká kedy a ako sa dohodnete.

„Naťahovanie o platenie ani omylom nesmie vyzerať ako naťahovanie,“ upozorňuje na trápnu situáciu Anton Bódis. Omnoho prijateľnejšie je nášmu spoločníkovi alebo spoločníčke navrhnúť, že sa pri najbližšej príležitosti vystriedate.

Celú epizódu o pravidlách platenia z rubriky Nie som Barbar (...s Barbarou) si môžete vypočuť na Rádio Slovensko.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia