Úvod Novinky Tipy z programu
Chcete si zapáliť na letnej terase v podniku, ale okoliu to prekáža. Kto má pravdu?
Chcete si zapáliť na letnej terase v podniku, ale okoliu to prekáža. Kto má pravdu?

Chcete si zapáliť na letnej terase v podniku, ale okoliu to prekáža. Kto má pravdu?

Večná dilema fajčiarov nemá iba právny rozmer. Karty mieša aj etiketa.

Posadíte sa na letnú terasu podniku, na stoloch sú popolníky a vás to zvádza zapáliť si cigaretu. No v momente, ako tak urobíte, cítite nepríjemné pohľady alebo počujete nesúhlasné komentáre nefajčiarov. Niekedy sa môže stať, že vás osloví rodina s deťmi, aby ste nefajčili. Na koho strane stojí pravda?

Z pohľadu práva to je zrejmé. Ak prevádzkovateľ zariadenia vyhradil priestor určený na fajčenie, potom ho fajčiari môžu slobodne využívať bez ohľadu na okolie.

fajciar fajciarka fajcenie cigareta_tasr_ap.jpg

Na situáciu sa však dá nahliadnuť aj z pohľadu slušnosti. Viac o tom porozprával odborník na etiketu Anton Bódis. Pravidlá etikety na letných terasách podnikov si môžete vypočuť na Rádio Slovensko.

„Ja ako fajčiar by som si položil otázku, či v situácii, kedy síce môžem fajčiť, či aj naozaj chcem, keď tým obťažujem okolie,” podnecuje k zamysleniu Anton Bódis.

Minca má však dve strany. Nefajčiar by si mal uvedomiť, že sa nachádza v priestore vyhradenom pre fajčenie. „Fajčiari boli vylúčení z interiérov kaviarní a reštaurácií. Exteriér je jediné prostredie, kde si môžu legálne zapáliť,“ dodáva.

Čo teda urobiť v situácii, kedy nastáva konflikt záujmov? „V situácii, kedy majú obe strany svoju pravdu je to o tom, ktorá strana je taktnejšia,” vysvetľuje Anton Bódis.

Ohľad na zdravie detí by mali mať obe strany. Taktný fajčiar si uvedomuje, že je nevhodné fajčiť v prítomnosti detí. Na druhej strane, zodpovednosť preberajú rodičia, ktorí by mali zvážiť, či sa s deťmi posadia do fajčiarskeho priestoru.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia