Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, prečo by sme mali mať denne na tanieri aspoň tri kusy zeleniny?
Viete, prečo by sme mali mať denne na tanieri aspoň tri kusy zeleniny?

Viete, prečo by sme mali mať denne na tanieri aspoň tri kusy zeleniny?

Držíme smutné prvenstvo v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva.

Tradičná slovenská kuchyňa nie sú potraviny, ktoré nájdeme nastajlované na internete. Každodenná realita nášho stravovania sa odráža už aj vo svetových štatistikách, kde držíme prvenstvo v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a v jej výskyte sme na druhom mieste na svete hneď po Maďarsku. Pomôže, ak nefajčíme a neholdujeme alkoholu, ale jestvujú aj ďalšie jednoduché zásady, ktoré ak si osvojíme čím skôr, najlepšie už v detstve, pomôžu nám na celý život.

paradajky-dozrievanie-Stanislav-Háber-STVR

Jeme málo šalátov

Až 97 percent pacientov ochorie pre pôsobenie rizikových faktorov a podľa odborníkov len v prípade troch percent sa pod toto ochorenie podpisuje genetika, takže ide o zodpovednosť každého. Barbara Štubňová v Rádiu Slovensko oslovila experta na zdravý životný štýl Michala Páleníka, ktorý jej o vláknine povedal: „Odporúčaný denný príjem vlákniny pre mužov je zhruba 30 až 38 gramov denne a u žien je to 21 až 25 gramov denne.“

A hoci skríning na zachytenie nezhubných črevných polypov a včasných štádií rakoviny prebieha cestou kampaní zdravotných poisťovní, oveľa účinnejšie bude, ak sa nad týmito informáciami zamyslíme a začneme aktívne sami meniť naše stravovacie návyky.

šalát-Stanislav-Háber-STVR

Na Slovensku vo všeobecnosti málo dbáme na denný príjem zelených listových šalátov a expert Michal Páleník odporúčané dávky vlákniny zjednodušil, aby sa ľahšie zapamätali pre mikrofón Barbary Štubňovej nasledovne: „Snažte sa mať denne na tanieri aspoň tri kusy zeleniny. Napríklad kus mrkvy, jeden kaleráb, jednu paradajku a k tomu si pridajte ešte jeden kus ovocia. Ak toto splníte, je veľmi pravdepodobné, že vaša denná dávka vlákniny bude dostatočná a to v prípade, ak ostatné potraviny sú ideálne v celozrnnej forme.“

ovocné-Stanislav-Háber-STVR

Aspoň jeden kus

Podľa Michala Páleníka nám v prevencii pomôže, ak jedávame polievky, „ak si dáte predovšetkým zeleninovú polievku“.

Zásadu troch kusov zeleniny a aspoň jedného kusa ovocia denne si ľahko zapamätáme a snáď aj ľahko osvojíme.

semienka-slnečnice-Stanislav-Háber-STVR

Energické semienka a orechy

Veľmi veľa vlákniny majú aj orechy a semienka, čiže aj ich konzumáciou pre svoje telo zvýšime príjem vlákniny, no expert pripomína: „Orechy a semienka majú zároveň veľmi veľa energie. Preto sa väčšinou z pohľadu príjmu vlákniny odporúča zelenina a nie jesť kvantá orechov, aj keď sú zdravé, lenže tu platí, že všetkého veľa škodí.“

Viac sa o tom, ako máme meniť naše stravovacie návyky, dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: pixabay, STVR - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia