Úvod Novinky Tipy z programu

Viete, prečo by sme mali mať denne na tanieri aspoň tri kusy zeleniny?

Držíme smutné prvenstvo v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva.

Viete, prečo by sme mali mať denne na tanieri aspoň tri kusy zeleniny? Zdroj: pixabay

Tradičná slovenská kuchyňa nie sú potraviny, ktoré nájdeme nastajlované na internete. Každodenná realita nášho stravovania sa odráža už aj vo svetových štatistikách, kde držíme prvenstvo v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a v jej výskyte sme na druhom mieste na svete hneď po Maďarsku. Pomôže, ak nefajčíme a neholdujeme alkoholu, ale jestvujú aj ďalšie jednoduché zásady, ktoré ak si osvojíme čím skôr, najlepšie už v detstve, pomôžu nám na celý život.

paradajky-dozrievanie-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Jeme málo šalátov

Až 97 percent pacientov ochorie pre pôsobenie rizikových faktorov a podľa odborníkov len v prípade troch percent sa pod toto ochorenie podpisuje genetika, takže ide o zodpovednosť každého. Barbara Štubňová v Rádiu Slovensko oslovila experta na zdravý životný štýl Michala Páleníka, ktorý jej o vláknine povedal: „Odporúčaný denný príjem vlákniny pre mužov je zhruba 30 až 38 gramov denne a u žien je to 21 až 25 gramov denne.“

A hoci skríning na zachytenie nezhubných črevných polypov a včasných štádií rakoviny prebieha cestou kampaní zdravotných poisťovní, oveľa účinnejšie bude, ak sa nad týmito informáciami zamyslíme a začneme aktívne sami meniť naše stravovacie návyky.

šalát-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: RTVS, Stanislav Háber

Na Slovensku vo všeobecnosti málo dbáme na denný príjem zelených listových šalátov a expert Michal Páleník odporúčané dávky vlákniny zjednodušil, aby sa ľahšie zapamätali pre mikrofón Barbary Štubňovej nasledovne: „Snažte sa mať denne na tanieri aspoň tri kusy zeleniny. Napríklad kus mrkvy, jeden kaleráb, jednu paradajku a k tomu si pridajte ešte jeden kus ovocia. Ak toto splníte, je veľmi pravdepodobné, že vaša denná dávka vlákniny bude dostatočná a to v prípade, ak ostatné potraviny sú ideálne v celozrnnej forme.“

ovocné-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Aspoň jeden kus

Podľa Michala Páleníka nám v prevencii pomôže, ak jedávame polievky, „ak si dáte predovšetkým zeleninovú polievku“.

Zásadu troch kusov zeleniny a aspoň jedného kusa ovocia denne si ľahko zapamätáme a snáď aj ľahko osvojíme.

semienka-slnečnice-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Energické semienka a orechy

Veľmi veľa vlákniny majú aj orechy a semienka, čiže aj ich konzumáciou pre svoje telo zvýšime príjem vlákniny, no expert pripomína: „Orechy a semienka majú zároveň veľmi veľa energie. Preto sa väčšinou z pohľadu príjmu vlákniny odporúča zelenina a nie jesť kvantá orechov, aj keď sú zdravé, lenže tu platí, že všetkého veľa škodí.“

Viac sa o tom, ako máme meniť naše stravovacie návyky, dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90