Úvod Novinky Tipy z programu
Čakajú nás onedlho svadby vo vesmíre? Jedna sa už odohrala a potom ich zakázali
Čakajú nás onedlho svadby vo vesmíre? Jedna sa už odohrala a potom ich zakázali

Čakajú nás onedlho svadby vo vesmíre? Jedna sa už odohrala a potom ich zakázali

Pozrite si, koľko stojí takáto svadba pre nadpozemský pár.

Žiadny iný svadobný pár si doteraz nepovedal svoje vesmírne „áno“ tak, ako to spravili astronaut Jurij Malenčenko a Jekaterina Dmitrijevová, ktorí sú zatiaľ vďaka tomu jediným nadpozemským párom.

Historicky prvá svadba v kozme, hoc „len“ na diaľku, sa konala 10. augusta 2013. Pre Lukáša Mana v Rádiu Slovensko o tom povedal viac informácií vesmírny nadšenec Miroslav Šmelko, ktorý celý obrad vysvetlil, ako prebiehal do podrobností: „Jurij sa nachádzal na obežnej dráhe na palube vesmírnej stanice. Jekaterina bola na veliteľstve NASA v Houstone v Texase. Nevesta prezradila v amerických novinách, že ich vzťah je vďaka tomu nadpozemský a ich duše sú spojené. Manžel už pri narodení dostal meno Jurij po Gagarinovi, prvom človeku, ktorý obletel Zem. Prvýkrát sa manželia stretli a spoznali na výročie letu Gagarina do vesmíru. Vesmírna téma ich teda spája, odkedy sa poznajú.“

nevesta-pixa

Zaľúbenci mali svadbu počas siedmej misie s ľudskou posádkou na medzinárodnej vesmírnej stanici ISS neplánovane. Miroslav Šmelko pridal ďalšie zaujímavosti: „Dali im povolenie na vykonanie sobáša na palube ISS, ale zároveň vydali aj stanovisko, že ďalšie také požiadavky už povoľovať nebudú. Postavili sa k tomu ako ku jednorázovej udalosti, ktorú si vyložili tak, že nebudú brániť mladomanželom, aby sa vzali, ale zároveň dodali, že nechcú z toho urobiť nejakú pravidelnú udalosť, aby si to ľudia do budúcna ani neplánovali.“

Súkromné spoločnosti tvrdia, že svadby vo vesmíre onedlho rozbehnú, keď by mala do vesmíru letieť už, samozrejme, aj nevesta. Lukáš Mano dodal dôležitú informáciu: „Cena za takúto parádu bude stáť približne stodvadsaťpäť tisíc dolárov.“

Vesmírny špecialista Miroslav Šmelko to chápe pozitívne: „Táto možnosť vesmírnej svadby možno prinesie ďalší rozvoj celého vesmírneho turizmu, aj keď zrejme nepôjde o masovú záležitosť, ale iba o jednotlivcov. Nápady organizovať svadby na obežnej dráhe sa často teraz objavujú.“

Svadba spomínaného páru sa mala pôvodne konať v auguste 2003 po plánovanom návrate Jurija Malenčenka z jeho v poradí tretej vesmírnej misie. Rodák z ukrajinského mesta Chruščov (od roku 1969 nesie názov Svetlovodsk) absolvoval šesť letov do vesmíru, pričom na orbite strávil celkove 827 dní 9 hodín 23 minút.

Malenčenko-wiki

Jekaterina Dmitrijevová emigrovala spolu s rodičmi ako štvorročná do Spojených štátov zo Sovietskeho zväzu. So svojim nastávajúcim sa zoznámila v apríli 2002 počas večierku konanom na počesť výročia letu Jurija Gagarina do vesmíru. Ten sa konal v Johnsonovom vesmírnom stredisku v texaskom Houstone, kde pracovala vtedy jej matka.

Vesmírny letec Jurij Malenčenko sa pripravoval v Houstone na svoj tretí let do kozmu. Štyri mesiace pred štartom, ktorý sa uskutočnil 26. apríla 2003, požiadal Jurij svoju vyvolenú o ruku. Astronaut sa až vo vesmíre dozvedel, že let im o dva mesiace predĺžili. Snúbenci však sobáš nechceli odkladať. Rozhodli sa vstúpiť do stavu manželského na diaľku prostredníctvom satelitného prenosu. Podľa zákonov amerického štátu Texas k svadbe môže dôjsť aj tak, ak sa na nej nemôže ženích z vážnych dôvodov osobne zúčastniť.

Malenčenko dostal vzdušný bozk

Očakávaný slávnostný okamih nastal 10. augusta 2003. V deň svadby hľadeli na seba ženích Jurij Malenčenko a nevesta cez obrazovky monitorov. V tom čase 41-ročný kozmonaut sa nachádzal na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a jeho snúbenica, 27-ročná Jekaterina Dmitrijevová, bola v kozmickom stredisku NASA v Houstone. Ženích bol však aj na Zemi, aj keď iba v podobe kartónovej makety v životnej veľkosti.

Nevesta, vysoká brunetka, oblečená v klasických svadobných šatách si sama navliekla obrúčku a poslala vzdušný bozk svojmu manželovi, lietajúcom vo vesmíre viac ako 400 kilometrov nad ňou.

návrat-TASR

Kozmonaut, oblečený v štandardnej uniforme, ku ktorej si zobral motýlika, urobil vzápätí to isté. Ako vesmírny nadšenec Miroslav Šmelko uviedol: Na palube mu robil svedka jeho kolega Edvard Lu a hral svadobný pochod na malých prenosných klávesách.

Na ceremónii v Houstone podpísal v mene ženícha dokumenty americký právnik. Zatiaľ čo NASA mladomanželov podporila, ruská strana neskrývala svoj údiv tvrdiac, že ich vraj Jurij Malenčenko dostal do veľmi nepríjemnej situácie. Snažili sa ho presvedčiť, aby svadbu odložil, pokiaľ sa nevráti na Zem.

Vesmírny zákaz a šťastie

Veliteľ vojenských vzdušných síl Ruska generál Vladimir Michajlov k tomu povedal: „Nezakázali sme mu to urobiť, ale musí sa správať ako kozmonaut, a nie ako filmová hviezda.“

Podľa Moskvy ruský dôstojník, ktorý má prístup k štátnemu tajomstvu by mal na svadbu s občiankou druhého štátu dostať najskôr súhlas a urobiť tak iba na Zemi. Po návrate ženícha z kozmu (loď Sojuz TMA-2 pristála na Zemi 28. októbra 2003) sa mladomanželia o dva mesiace stretli a následne odišli žiť do Ruska.

A priniesla vesmírna svadba Jekaterine a Jurijovi šťastie? Miroslav Šmelko pozná odpoveď: „Sú ešte stále spolu a majú jedno dieťa.“ V roku 2006 sa im narodila dcérka Kamila.

Vesmírna svadba predsa len mala svoje dôsledky. Po nej sa v kontraktoch kozmonautov objavil bod, ktorý im zakazoval svadobné ceremónie vo vesmíre. Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, archív, STVR

Živé vysielanie ??:??

Televízia