Úvod Novinky Tipy z programu
Vedeli ste, že aj keď nerobíte nič, poriadne sa zapotíte? Ako je to možné?
Vedeli ste, že aj keď nerobíte nič, poriadne sa zapotíte? Ako je to možné?

Vedeli ste, že aj keď nerobíte nič, poriadne sa zapotíte? Ako je to možné?

Umelkyňa vytvorila súťaž v leňošení. Myslí si, že žijeme v spoločnosti vyhorených ľudí.

Magazín zahraničných spravodajcov Štúdio svet si v Rádiu Slovensko všimol súťaž v Južnej Kórei. Volá sa Space-out a znamená schopnosť „dolce far niente“, teda sladké ničnerobenie.

WoopsYang-Space-out-competition-FB

WoopsYang pózuje v pokoji

Spravodajkyňa Jana Balková priniesla vyjadrenie zakladateľky súťaže umelkyne WoopsYang, ktorá po vlastnom vyhorení zatúžila, aby si ľudia dokázali dopriať pokoj a relax: „Na začiatku bol nápad pozorovať dve skupiny ľudí. Jedna z nich reprezentuje zaneprázdnené životy v rušnom meste a tá druhá v rozvírenom meste nerobí nič. Pre mňa nie je dôležité, kto je víťazom. Najskôr som to vymyslela pre zábavu, ale teraz vidím, že súťažiaci si dávajú naozaj záležať, aby sa nehýbali a nezvyšovali svoju srdcovú aktivitu. Verte, že sa pritom riadne zapotia.“

Space-out-competititon-FB

Študujú v pekelnom tempe

Južná Kórea oslavuje produktivitu a proaktivitu. Vláda sa tu snažila presadiť zvýšenie maximálneho týždenného pracovného času z 52 na 69 hodín, čo vyvolalo silný odpor. Spravodajskyňa Slovenského rozhlasu Jana Balková uviedla aj juhokórejského študenta, ktorý sa súťaže Space-out zúčastnil: „Ľudia vo veku 20 až 50 rokov žijú v strese, ktorý je pre nich zlý. Odstup je dôležitý. Všetci potrebujeme čas na odpočinok bez rozmýšľania.“

Mladí ľudia v Južnej Kórei čelia horúčke vzdelávania. Masovo dlhé hodiny úporne študujú a navštevujú súkromné akadémie v nádeji, že sa dostanú na prestížnu univerzitu, aby získali prácu v popredných svetových spoločnostiach. Vládny prieskum ukázal, že medzi 19 a 34 ročnými jeden z troch mladých ľudí už zažil syndróm vyhorenia. Dôvodmi bolo maximálne preťaženie v práci a nerovnováha medzi pracovným a súkromným životom.

Mysliteľ-výhra-korea.net-archív

Rodinov Mysliteľ ako cena

Víťaz súťaže Space-out podľa korea.net získa trofej slávnej Rodinovej sochy Mysliteľ, ktorá má gatu – teda tradičný juhokórejský pánsky klobúk na hlave.

Pri desiatom výročí súťaže Space-out umelkyňa WoopsYang pripomenula: „Netýka sa to len mojej krajiny. Aj preto sa snažím, aby bola súťaž medzinárodná.“ Ako cituje korea.net, WoopsYang pracovala pôvodne v reklamnej agentúre, kde po štyroch rokoch zažila syndróm vyhorenia: „Aj keď som každý deň vchádzala do ateliéru, bolo ťažké postaviť sa pred plátno, nieto ešte nakresliť obraz. Mesiace som nič nerobila a cítila som veľa viny a úzkosti. Až keď som sa rozhodla, že neurobím nič, moja vina zmizla.“

WoopsYang-korea.net-archív

WoopsYang vyhorela

Súťaž má za desaťročie masívnu sledovanosť v zahraničí a už čínsky Peking, Hongkong, či Taiwan a holandský Rotterdam majú za sebou vlastné verzie súťaže, kde vyhráva ten, kto sa dokáže maximálne upokojiť, ale nesmie pritom zaspať. WoopsYang sa preto snaží o celosvetový Space-out, kedy by sa všetci ľudia na celej planéte aspoň na desať minút zastavili. Globálnym predstavením by chcela narušiť zaneprázdnenosť, ktorá je typická pre modernú spoločnosť. Presný dátum zatiaľ nebol určený.

Viac zaujímavých informácií od Jany Balkovej a vyjadrení aj víťazky desiateho ročníka v civilnom živote psychologickej konzultantky Valentíny z Chile, si vypočujte aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: Korea.net, facebook/space-out competition

Živé vysielanie ??:??

Televízia