Úvod Novinky Tipy z programu
Čo si myslí odborníčka o výbere školskej tašky, kde robia rodičia najväčšiu chybu?
Čo si myslí odborníčka o výbere školskej tašky, kde robia rodičia najväčšiu chybu?

Čo si myslí odborníčka o výbere školskej tašky, kde robia rodičia najväčšiu chybu?

Aj tínedžeri nosia batohy nesprávne, čo má aj zdravotné následky.

Od polovice augusta rodičia už pravidelne chystajú školské pomôcky pre deti, veď september je za rohom.

Ako vybrať správny školský batoh či obuv? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na výber správnej školskej tašky sa sa v Rádiu Slovensko spýtala Mária Petríková odborníčky. Vedúca fyzioterapeutka fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie nemocnice v Handlovej Katarína Klátiková upozornila: „U mladších detí by mala byť taška do 1200 gramov, u starších do 1400 gramov. Nemala by presahovať desať až pätnásť percent hmotnosti dieťaťa. Chbát má byť pevný, vystužený a anatomicky tvarovaný.“

skolak.png

Pozor na popruhy

Ramenné popruhy by mali byť širšie „štyri až päť centimetrov a mali by byť obalené mäkkou výstužou, aby to netlačilo. Treba dbať o to, aby deti nemali popruhy príliš dlhé a povolené, čo vidíme často u tínedžerov, že majú batohy až pod úrovňou sedacích svalov. Potom sa im zakrivuje chrbtica, hrudná časť sa zaguľaťuje a dochádza k predsunu hlavy“.

tínedžri-taška-nosenie-pixa

Zle na jednom pleci

Spodný okraj má siahať po panvové kosti dieťaťa a vrchný zasa po ramennú kľúčnu kosť. Katarína Klátiková dodala: „Nemali by tašku nosiť na jednom pleci, lebo potom dochádza k skolióze.“

Ak si deti tašku ťahajú za sebou, pri takomto type tašiek odporúča, „aby si striedali ruky, lebo inak môže prísť k chybnému držaniu tela“.

skola_prvak_freepik.jpg 

Dôležité obutie

Rodičia už vyberajú aj prezúvky, kde má byť „dostatočný priestor na prsty. V prípade problému nesmieme zabudnúť na ortopedickú vložku“.

Podrážku na prezúvkach by nemala byť tenká a ani veľmi šmykľavá a mali by byť z priedušného materiálu, veď deti sú v prezúvkach „niekedy aj osem hodín a ide o to, aby tá nôžka dýchala“.

prezúvky-školské-pomôcky-pixa

Kontrolujte veľkosť

Zároveň je podľa Kataríny Klátikovej dobré pravidelne kontrolovať veľkosť prezúviek, lebo u detí „v určitých obdobiach rastie nôžka rýchlejšie“ .

Viac sa o správnych parametroch školskej tašky či prezuviek dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: pixabay, TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia