Úvod Novinky Tipy z programu

Zbierate zlatý grál byliniek do komory na zimu? Teraz je na to správny čas

Obsahujú množstvo bioaktívnych látok, minerálov a vitamínov. Neváhajte a zbierajte.

Zbierate zlatý grál byliniek do komory na zimu? Teraz je na to správny čas Zdroj: pixabay

Chráni nás pred mnohými civilizačnými chorobami. Obsahuje úžasné množstvo bioaktívnych látok, minerálov a vitamínov. Pŕhľava dvojdomá (urtica dioica) je najobľúbenejšia rastlina aj pre bylinkárku z Tajova Dianu Mozolákovú. Tá moderátorovi relácie Veľkou lyžicou Petrovi Šarkanovi Novákovi o nej povedala: „Je to zlatý grál divokých byliniek.“

Diana-Mozoláková-Peter-Šarkan-Novák-STVR Zdroj: STVR

Šarkan skúma žihľavu

Konkrétne mala na mysli semienka žihľavy, keď už dozreje a vyrastie do veľkých starých častí, aby po odkvitnutí priniesla semienka. Petra Šarkana Nováka zaujímalo, čo sa s nimi robí? Diana Mozoláková vysvetlila: „Semienka sa nazbierajú. Potom sa normálne usušia, preosejú sa. Odložia sa do pohárika a v zime si každý deň za lyžičku môžeme dopriať, lebo semienka žihľavy obsahujú obrovské množstvo vitamínov. Tak si aj v zimných mesiacoch môžeme doplniť niečo z divokej prírody do nášho jedálnička.“

semienka-pŕhľava-pixabay Zdroj: pixabay

Moderátor Peter Šarkan Novák predstavil bylinkárku z Tajova Dianu Mozolákovu ako odborníčku, ktorá „keď sa vonku poobzerá, hneď vie, čo sa zo zeme dá priamo zjesť“. O Diane Mozolákovej už podľa vlastných slov Šarkan „počul som úplné legendy. Vyzná sa vo všetkom, čo trčí zo zeme a vie to posúdiť“.

zber-žihľava-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Pŕhľava ako pochúťka

O prospešnosti konzumácie žihľavy, alebo pŕhľavy hovoria seriózne už desaťročia aj vedci, ktorí ju radia medzi superpotraviny prospešné pre ľudské telo a zdravie. Diana Mozoláková k nim pridala vlastné skúsenosti citovaním slávnej rakúskej bylinkárky a spisovateľky: „Mária Treben hovorila, že keby ľudstvo poznalo liečivé účinky žihľavy, tak by ľudia nepestovali nič iné a mala pravdu. Ja s ňou súhlasím.“

Príroda je podľa Diany Mozolákovej „jeden obrovský supermarket, stačí si len vybrať, všetko nám ponúka zadarmo“. A ani ona pŕhľavu nepestuje doma v záhrade, hoci vie: „V žihľave je šesťkrát viac vitamínu C ako má citrón. Obsahuje vitamín A, všetky stopové prvky, ktoré naše telo potrebuje.“

Diana-Mozoláková-Tajov-STVR Zdroj: STVR

Fígle bylinkárky

Medzi ďalšie výhody žihľavy ráta Diana Mozoláková z Tajova aj fakt, že sa „zo žihľavy zbierajú časti jej rastliny po celý vegetačný čas od jari až do neskorej jesene“. Pŕhľava má totiž podľa Diany Mozolákovej aj zaujímavé rastové vlastnosti, keď zbierame ešte len mladé časti plné vitamínov na jar, tak potom neskôr v lete a na jeseň môžeme: „Ak normálne žihľavu kosou pokosíme niekde v kúte v záhrade, ona má takú vlastnosť, že aj mimo jari znova začne rašiť ako mladá, znova začne vyháňať mladé čerstvé výhonky.“

Bylinkárka Diana Mozoláková ukázala Petrovi Šarkanovi Novákovi aj fígeľ, ako sa pri zbere žihľavy nepopŕhliť: „Ak sa chytí opatrne odspodu listov, tak tam nepŕhli. Po odtrhnutí lístkov ich teda stáčame vnútornou stranou dovnútra.“

jar-žihľava-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Každý sa už v živote na žihľave popŕhlil a teda vieme, že to nie je nebezpečné, aj keď to nepríjemne pŕhli a štípe. Odpustíme jej to, veď pomáha pri pre reume, čistí krv, zvyšuje tvorbu mlieka u dojčiacich mamičiek, utišuje pľuzgierovú pokožku, zlepšuje funkciu pankreasu, pomáha proti obezite, zlepšuje metabolizmus, znižuje krvný tlak, či žihľavové zábaly posilňujú naše vlasy a zlepšujú ich kvalitu.

Žihľava obsahuje kyselinu alfa-linolénovú, ktorú si telo nedokáže vytvoriť. Obsakuje vitamíny skupiny B najmä riboflavín, ale aj vápnik, železo, horčík. Má antioxidačné vlastnosti vďaka polyfenolom, ale obsahuje aj flavonoidy, ktoré majú protizápalové účinky a množstvo ďalších vitamínov i minerálov, takže dokáže posilniť našu imunitu.

Všetko podstatné sa dozviete aj z archívu STVR o význame žihľavy bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90