Úvod Novinky Tipy z programu

Pražili ste si už lipové semiačka? Vyrobíte si z nich chutnú kávu

Cena kávy neustále dražie. Kofeín si však doplníte jednoducho a dokonca zadarmo a bylinky vám doplnia aj ďalšie látky.

Pražili ste si už lipové semiačka? Vyrobíte si z nich chutnú kávu Zdroj: STVR, Stanislav Háber

O liečivej sile prírody ukrytej v bylinkách nepochybuje ani moderná medicína. Navyše majú aj ďalšie benefity trebárs v situácii, ak máte bylinky, ktoré vám obsahom kofeínu vedia nahradiť aj kávu.

jar-žihľava-Stanislav-Háber-RTVS Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Sedem hodinový kofeínový efekt

Moderátorka Kata Martinková v Rádiu Slovensko vyspovedala bylinkárku Dianu Mozolákovú, ktorá odporúča ľudom používať všetky bylinky, ktoré čistia krv a lymfatický systém: „Žihľava je zlatý grál byliniek. Na jeseň vidíme na jej koncoch zelené strapce. Žihľavové semiačka majú vysoký výživovú a nutričnú hodnotu. Dokonca majú kofeínový efekt trvajúci až 7 hodín. Preto sa neodporúča ich konzumovať poobede či večer, mohli by ste mať problém zaspať.“

Bylinkové čaje - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Lymfu vyčistí a dodá energiu do dňa aj bylinkárkou odporúčaná menej známa rastlinka: „Lymfatický systém krásne čistí lipkavec. V jesennom období však dozrievajú aj šípky. Povzbudivý a na ráno nabíjací efekt má aj mäta, ktorá navyše podporuje naše dýchanie.“

zber-žihľava-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Uvoľniť účinné látky

Sušené bylinky sa pripravujú jednoducho zaliatím horúcou vodou a luhovaním 10 až 15 minút. Podľa Diany Mozolákovej je menej známy postup pri príprave čajov z čerstvých byliniek: „Najprv ich zalejeme studenou vodou a 10 minút necháme odstáť. Až potom dáme zovrieť a zasa odstavíme na 10 minút. Tak sa najlepšie uvoľnia účinné látky.“

Odborníčka neodporúča ráno piť čierne a zelené čaje:„Lebo majú pre telo ochladzujúci efekt. Ráno potrebujeme zobudiť a dodať teplo. Zelený čaj, aj keď je horúci, telo ochladí. Jeho čas je na obed a poobede.“

šesť-ramenná-lipa-Lednické-Rovne-STVR Zdroj: STVR

Chutná káva z lipy

Pri chrípke a prechladnutí Diana Mozoláková odporúča v čase prechodu z horúceho leta do jesene tradične šípky: „Vitamín C v nich obsiahnutý sa však znehodnocuje varením. Preto ich pripravujem tak, že ich na noc namočím do studenej vody. Nasiaknu a vymacerujú sa v nej. Zmes rozmixujem a precedím. Vznikne studený macerát so zachovaným C vitamínom.“

Bylinkové čaje - chrípka - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bylinkárka radí precedené zvyšky zo zmixovanej zmesi nevyhadzovať: „Zalejeme ich horúcou vodou na čaj a tak z 1 dávky šípok máme dve rôzne spracovania.“

Zasa lipové semiačka môžete pražiť a využívať vo forme chutnej kávy. Tradične v chrípkovom období zaberá známy lipový čaj, ale Diana Mozoláková dodáva: „Lipu môžeme využívať celoročne. Na jar púčiky, neskôr kvietky. Listy sú jedlé a chutné. Na jeseň máme semiačka. Čaj zahrieva telo, lipa slizovými látkami podporuje dýchací systém. Pri teplote pomáha vypotiť všetky toxíny.“

rakytník-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Citrónovník severu

Citrónovník severu ako volajú rakytník tiež obsahuje vitamín C a podľa bylinkárky: „Možno málo ľudí vie, že mrazením sa obsah vitamínu C ešte zvyšuje. Odložíme si ho do mrazničky a odtiaľ ho v prípade potreby vytiahneme a zjeme.“

Hloh Wiki.png

Podobné antibakteriálne a antivírusovo pôsobí s vysokým účinkom zázvorový, ale aj cibuľový čaj. Cibuľa je podľa Diany Mozolákovej účinná pri chrípke a nachladnutí použitá na rôzne spôsoby: „Poznáme cibuľu s medom, ale aj cibuľu na noc k posteli. Kým spíme ju inhalujeme. Cibuľa nasáva do seba bacily a vírusy. Ráno sme svieži a zdraví.“

Na srdce a cievnú sústavu

Stres, nedostatok pohybu, či prebytok kalórii, prípadne fajčenie a nadváha sú záťažou pre srdce a krvnú obehovú sústavu.

Bylinkové čaje - srdce - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bylinkárka odporúča na srdcovocievne problémy hloh obyčajný, ktorého plody môžeme využívať rozlične: „Z bobúľ hlohu sa robia džemy, marmelády, ale ja som už z neho pripravila aj vynikajúci kečup.“

Hloh považuje Diana Mozoláková za top bylinu pri podpore srdca: „Podľa mnohých odborných štúdií sa hloh výborne dá kombinovať aj s liekmi na tlak.“

Okrem čaju sa z hlohu dá podľa bylinkárky pripraviť účinná tinktúra: „Bobuly hlohu zalejte 40 percentným destilátom. Po odležaní mesiac až dva získame tinktúru na podporu srdcových problémov.“

Ginko má tiež rovnako medicínsky prospešné účinky pri chorobách srdca, keďže zabraňuje vzniku krvných zrazenín a normalizuje krvný tlak.

Viac sa o výnimočných účinkoch bylín na ľudský organizmus dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90