Úvod Novinky Tipy z programu
Aké ovocie je ešte zdravé a ktoré už vôbec nejedzte, ak je vám zdravie milé?
Aké ovocie je ešte zdravé a ktoré už vôbec nejedzte, ak je vám zdravie milé?

Aké ovocie je ešte zdravé a ktoré už vôbec nejedzte, ak je vám zdravie milé?

Ovocie vydrží zdravé podľa podmienok, v akých ho skladujeme.

Ovocie nám vydrží rôzne dlhý čas. Závisí to od podmienok, v akých ho skladujeme. 

Jedna diváčka poprosila ovocinárskeho experta Farmárskej revue Ľudovíta Vašša, aby jej vysvetlil, dokedy sa dá ešte ovocie konzumovať, ak je napadnuté škodcami. Ten hneď na úvod prekvapil slovami:

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Sú choroby ovocia priamo na strome, ktoré sú konzumovateľné a neškodia nášmu zdraviu. Dokonca by sme mohli povedať, že sú nášmu zdraviu prospešné.“

Podľa slov Ľuda Vašša ide o hubové choroby ovocia: „Na povrchu má množstvo baktérií a vírusov, ktoré sú však pre nás zdrojom vitamínu B12 a môžeme takéto ovocie konzumovať. Typickým príkladom je tzv. popolavitosť, alebo česky sazovitost. Ide o hubu, ktorá vytvára šedastý povrch na jabĺčkach alebo na hruškách. Netreba ho umývať. Nie je vôbec škodlivý. Dokonca neznižuje dobu skladovateľnosti plodov. Vzniká vtedy, ak máme koruny stromov jabloní či hrušiek zatienené, prípadne odrody, ktoré sú na to náchylnejšie.“

Jestvuje však ešte ďalšie hubovité ochorenie. Ľudo Vašš o ňom hovoril so štipkou humoru: „Niekedy si na plodoch všimneme malé milimetrové bodečky, ktoré pripomínajú, akoby tu muchy vykonali svoju potrebu. Tieto mušačince sú tiež hubového pôvodu a nie sú žiadnym spôsobom škodlivé pre človeka. Môžeme ich pokojne konzumovať. Nie sú to žiadne výkaly, ale huba.“

K zdravým chorobám patrí aj múčnatka. Ľudo Vašš vysvetlil: „Múčnatka sa na plodoch prejavuje hrdzavým sfarbením, akoby mramorovaním na plodoch. Takáto hrdzovitosť na jablkách nie je škodlivá a jabĺčka môžeme pokojne zjesť.“

Jed sa vylučuje do zdravej časti

Často jabĺčka doma vykrajujeme. Ovocinársky expert si o tom myslí: „Ak máme hnednutie jaderníka, čo vidíme po prekrojení plodu, nevyrezávajme a nekonzumujme tie zdravé časti. Hnilobu určite nekonzumujme. Aj tie na pohľad zdravé časti sú už pre našu pečeň jedovaté. Takéto plody určite zakopme do kompostu. Nevyhadzujme ich do komunálneho odpadu, lebo patria späť do kolobehu živín cez kompostovanie.“

Tá na oko zdravá časť plodu je podľa experta prerastená mycéliom huby monílie, ktorá aj do časti na pohľad zdravého plodu vylučuje jedovaté látky: „Rovnako ak začne jabĺčko hnednúť na povrchu, vyhýbame sa celému plodu a nekonzumujeme ho.“

Ani do kvasu, či do lekváru

Moderátora Petra Škorňu zaujímalo, či takéto ovocie môžeme použiť aspoň v kvase na destiláty. Preto Ľudo Vašš na otázku odpovedal: „Na spracovanie používame vždy zdravé ovocie, ktoré nie je napadnuté moníliou, alebo inými hnilobami. Ani do kvasu, ani do lekváru také plody nepatria, lebo tá nepríjemná chuť a najmä toxíny sa prenášajú aj na takto spracované výrobky.“

Jednoznačne dávajme prednosť čerstvému a zdravému ovociu, o čom sa dozviete viac aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: STVR - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia