Úvod Novinky Tipy z programu
Česi lákajú ufónov k návšteve svojej zeme. Spustili pre nich wi-fi zadarmo
Česi lákajú ufónov k návšteve svojej zeme. Spustili pre nich wi-fi zadarmo

Česi lákajú ufónov k návšteve svojej zeme. Spustili pre nich wi-fi zadarmo

Na Slovensku máme zasa oveľa staršie ufónske pamiatky ešte z čias socializmu.

Za socializmu sa o niektorých pamätníkoch nesmelo ani hovoriť. Odstraňovali sa z verejných priestorov. Hádam k najčastejšie likvidovaným patrili sochy generála Milana Rastislava Štefánika. O udalostiach z 21. augusta 1968 sa mlčalo a už vôbec sa nesmelo povedať, že týmto dátumom začala ruská okupácia našej domoviny.

Ako zo sci-fi filmu

Ale vznikali aj bizarné pamiatky. K takým patrilo vytvorenia pamätníka UFO v sedemdesiatych rokoch na bratislavskej ulici Bieloruská. Stojí tam doteraz. UFO ako zo sci - fi filmu pristáva na jednom kopci vnútri sídliska na Bieloruskej ulici. Rastie tu zeleň a sú tu vytvorené detské ihriská. Nad nimi tróni železná stavba v tvare lietajúceho taniera.

V hlavnom meste Slovenska nájdete z čias socializmu aj ďalšiu UFO raritu a to most nad riekou Dunaj. Tiež je zakončený vežou v tvare lietajúceho taniera ako UFO, kde je známa rovnomnná kaviareň s panoramatickým výhľadom na Bratislavu.

dominanta-UFO-Stanislav-Háber-STVR

Dominanta nad Dunajom

Nuž v prípade UFO majú aj Česi vlastnú raritu. Ako informovalo Rádio Slovensko, mimozemšťania majú v brnianskej hvezdárni k dispozícii nové kontaktné centrum: „Všetku podporu pre mierový kontakt s pozemšťanmi zastrešuje brnianská hvezdáreň. Vytvorili pre nich špeciálny mail, prostredníctvom ktorého sa môžu mimozemšťania vopred ohlásiť.“

Zrejme by v Brne boli riadne prekvapení, keby sa im na tento mail naozaj ufóni písomne elektronicky ozvali. Pre pozemšťanov však vo hvezdárni spustili špeciálny web: „Tu môžu zaznamenať všetky zvláštne javy na nebi, vrátane UFO.“

Oficiálne pracovníci hvezdárne v Brne priznali, že týmto vtipným nápadom „chcú popularizovať vedu a najmä, zoznamovať veľkých aj malých pozemšťanov s vesmírom.“

Ambasádor Českej republiky

Hvezdáreň v Brne vymenovala aj Ambasádora Českej republiky pre vonkajší vesmír: Stal sa ním vojenský bojový pilot Aleš Svoboda, ktorý sa ako záložný astronaut Európskej vesmírnej agentúry momentálne pripravuje na svoj vesmírny let.“

A prvenstvo pamätníka UFO na Bieloruskej ulici v Bratislave môže vyplývať aj z iných pohnútok. Napríklad v Košiciach založili už v roku 1986, teda v čase socializmu prvý sci-fi (SF) klub v Československu s názvom SF klub 451 stupňov Fahrenheita. Tak sa volal príbeh Raya Bradburyho z roku 1953 preto, lebo pri 451 stupňoch Fahrenheita horí papier plameňom a totality zakázané knihy aj pálili.

UFO ako symbol odporu

Podľa výskumov historikov boli SF kluby v bývalom Československu miesta úniku pred totalitou a združovali sa v nich najmä disidenti nesúhlasiaci s vtedajším režimom. Teda aj pamätník UFO na Bieloruskej ulici mohol byť takýmto skrytým symbolom odporu.

V súčasnosti podľa českého ambasádora Aleša Svobodu, čaká všetkých zástupcov mimozemských civilizácií vo hvezdárni v Brne priateľské prijatie, wi-fi a vstup zadarmo. Ufóni budú mať bezplatné nielen vzdelávacie programy o vesmíre, ale aj vstupy na všetky kultúrne podujatia v areáli hvezdárne."

Čakanie na využitie

Iste sa už veľa ľudí nielen v Česku, ale hádam na celom svete teší, až ufóni túto bezplatnú českú ponuku začnú využívať. Zatiaľ len slúži ako reklama pre brnenskú hvezdáreň.

Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo čo platí aj v prípade, ak by ste tiež patrili k mimozemšťanom.
25 50 75 90
Foto: STVR - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia