Úvod Novinky Tipy z programu
Čo bolo Slovenské národné povstanie a o čo v ňom šlo?
Čo bolo Slovenské národné povstanie a o čo v ňom šlo?

Čo bolo Slovenské národné povstanie a o čo v ňom šlo?

Ozbrojené vystúpenie proti vtedajšiemu režimu na Slovensku pripravovala od roku 1943 Slovenská národná rada.

Slovenské národné povstanie (SNP) bolo podľa historikov druhé najväčšie ozbrojené vystúpenie proti fašizmu v Európe. Zapojilo sa doň približne 80-tisíc ľudí. Okrem Slovákov v ňom bojovali príslušníci ďalších vyše tridsiatich národov a národností.

Ozbrojené vystúpenie proti vtedajšiemu režimu na Slovensku pripravovala od roku 1943 Slovenská národná rada. Svoje plány koordinovala so zahraničnou česko-slovenskou vládou.

„Iniciatíva vychádzala z domácich zdrojov. Londýn s týmto vystúpením súhlasil. Aj ustanovil na základe odporúčania Slovenskej národnej rady velenie celej akcie,“ uviedol pre spravy.rtvs.sk Róbert Arpáš z katedry histórie na UKF v Nitre.

„Hlavnou hybnou silou povstania bola povstalecká armáda, jednotky slovenskej armády, ktoré prešli na stranu povstalcov, plus jednotky zahraničnej česko-slovenskej armády,“ pokračoval Arpáš.

Za veliteľa vojenských operácií na Slovensku 23. marca 1944 vymenoval exilový prezident Edvard Beneš podplukovníka Jána Goliana.

SNP.jpg

„O mesiac neskôr prijal Golian politický program Slovenskej národnej rady a vytvoril vojenské ústredie. To vypracovalo plán povstania. Podľa optimálneho variantu malo povstanie vypuknúť po dohode so sovietskou stranou a v súčinnosti s postupom Červenej armády,“ vysvetlil historik z Ústavu pamäti národa pre spravy.rtvs.sk Tomáš Klubert.

„Počítalo sa s tým, že postupujúca Červená armáda dosiahne slovenské hranice, vtedy vypukne povstanie a za pár dní Červená armáda rýchlo prejde cez slovenské územie a bude súčasne uchránené bojov. To bol optimálny variant. Bohužiaľ, musel sa naplniť plán B,“ podotkol Arpáš.

SNP80_Pamätník SNP na námestí vo Zvolene_TASR.jpg

Povstanie malo podľa neho vypuknúť v prípade priamej okupácie nemeckým vojskom. Došlo k tomu ráno 29. augusta 1944. Slovenské národné povstanie tak podľa historika vypuklo v čase, keď jeho prípravy ešte neboli dokončené.

„Na obrane povstaleckého územia sa podieľalo zhruba 60-tisíc vojakov, 12-tisíc partizánov z 33 národov a národností. Pochopiteľne, najpočetnejší boli Slováci,“ priblížil Klubert.

„Americké letectvo veľmi pomohlo povstaniu tým, že bombardovalo nemecké letiská, napríklad bombardovaním letiska v Malackách alebo bombardovaním Vrútok, kde sa zoskupovalo veľké množstvo nemeckých jednotiek. Takisto tu pôsobila aj britská a americká vojenská misia. Priviezlo americké letectvo zbrane, lieky a ďalší materiál,“ pokračoval historik.

Povstanie po dvoch mesiacoch Nemci porazili. Vyžiadalo si 10- až 15-tisíc obetí.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia