Úvod Novinky Tipy z programu
Po cestách hrdinov môžete aspoň na chvíľu precítiť, čo prežívali partizáni
Po cestách hrdinov môžete aspoň na chvíľu precítiť, čo prežívali partizáni

Po cestách hrdinov môžete aspoň na chvíľu precítiť, čo prežívali partizáni

Putovanie krajinou je aj o stretávaní sa s inými ľuďmi.

Mladí aj starší radi putujú po najdlhšej pešej trase naprieč Slovenskom. Idú totiž po populárnej Ceste hrdinov Slovenského národného povstania (SNP), ktorá má aj svoju internetovú stránku, kde po registrácii môžete online vidieť, čo prenášajú na web niektorí turisti. STVR vysiela k 80 výročiu SNP televízny seriál Cesta hrdinov SNP z tejto populárnej pešej túry fotografa a turistu Mareka Jančúcha, ktorý ňou prešiel rýchlo za 23 dní spolu aj s kamerou: „Jedna z vecí, čo ma pri prechádzaní krajinou baví asi najviac, sú stretnutia s ľuďmi.“

Marek-Jančúch-instagram

Túra aj na pokračovanie

Cesta bojovníkov SNP mapuje pamätné miesta povstalcov od Duklianskeho priesmyku až po Devín. Trasa je dlhá 770 kilometrov a dá sa prejsť asi za 25 až 28 dní podľa fyzických síl a celkovej zdatnosti turistov. Preto niektorí, keďže putovanie dlho trvá, prechádzajú po trase a jej jednotlivých úsekoch na pokračovanie.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kreatívny turista a fotograf, absolvent Žilinskej univerzity Marek Jančúch sa venuje dokuemntárnej fotografii a v sérii STV prináša nielen pamätné miesta, ale aj strasti putovania, kde prespať, či kam sa zastaviť na jedlo. Zároveň z nahrávok Slovenského rozhlasu pod obraz počujete autentické rozprávania pamätníkov tých čias. Konkrétne v časti pri prechádzaní cez Veľkú Javorinu si vpočujte rozprávanie pamätníčky Emílie Jancovej z kopaníc pri Starej Turej:

„Najprv chodili stále fašisti. Hľadali partizánov. A toľko sa vyzvedali: Boli tu partizáni? A ja zase im: Neboli. Zase ráno prišli, zase to isté bolo. Ale vždy na noc prišli partizáni, aby sa mohli zohriať a aspoň trošku vyspať. Tak sme im pomáhali, aj slamy sme im nanosili do tej izby, aby sa mohli ohriať a ozaj čosi teplého zjesť. Lebo veď koľkí, koľkí mi povedali, že ničoho nejedol toľko a toľko dní. Že tie hory im dávajú len ten úkryt, čo sa schovávali.“

Úplne precítiť, čo prežívali vtedajší bojovníci SNP už nemôžeme, ale vďaka takémuto sprítomňovaniu minulosti si to môžeme lepšie predstaviť.

Viac sa dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: @marekjancuch, TASR, STVR

Živé vysielanie ??:??

Televízia