Úvod Novinky Tipy z programu

Vo svete vznikajú netradičné školy. Niektoré vytlačili na 3D tlačiarni

Tieto projekty sú dôkazom, že riešenie existuje vždy.

Vo svete vznikajú netradičné školy. Niektoré vytlačili na 3D tlačiarni

Zatiaľ čo v našich končinách je návšteva školy pre deti samozrejmosť, inde to tak nie je. Nie preto, že by tam neboli školopovinné deti, ale preto, že im často chýbajú samotné školy. Ide o pretrvávajúci problém v krajinách tretieho sveta, kde je nedostatok vzdelávacích zariadení každodennou realitou. Ale práve v takýchto situáciách sa rodia inovatívne riešenia, ktoré prinášajú mnohým deťom nádej.

deti v Indii a vzdelávanie

Jedným z nich je prvá 3D tlačená škola na ostrove Madagaskar. Projekt neziskovej organizácie umožnil vybudovať školu, ktorú dnes navštevuje vyše tridsať detí. Triedy tu vyrástli vďaka technológii 3D tlače. Nezisková organizácia, ktorá je autorom tohto inovatívneho nápadu cieli aj na ďalšie krajiny, kde je vzdelanie stále nedostupným luxusom.

Ďalším fascinujúcim príkladom je projekt v jednom indickom meste, kde kreatívne využili vyradené železničné vagóny a premenili ich na školu. Obnovené vagóny, ktoré by inak skončili ako šrot, teraz slúžia ako funkčné učebne, jedáleň a školský klub. Tento projekt premenil železničnú stanicu na živú školu a ukázal, ako premeniť nevyužité alebo opustené priestory na miesta plné života a vzdelávacích príležitostí.

O týchto netradičných školských budovách sme sa dozvedeli v Dobrej správe na Rádio Slovensko. Sú dôkazom, že tam, kde chýbajú tradičné riešenia, môžu vzniknúť inovatívne nápady, ktoré prekonávajú prekážky a prinášajú vzdelanie aj do tých najodľahlejších kútov sveta. Vďaka takýmto projektom sa vzdelávanie stáva dostupnejšie pre každého.

25 50 75 90