Úvod Novinky Tipy z programu

Bambus nie je strom ani ker, ovocie či zelenina. Môžete ho zjesť, aj si z neho postaviť dom

Produkuje viac kyslíka ako stromy a doslova požiera uhlík.

Bambus nie je strom ani ker, ovocie či zelenina. Môžete ho zjesť, aj si z neho postaviť dom

 08-15-23 Poznáme až 150 druhov bambusov, ktoré dostali meno vďaka páleniu v ohni.

bambus-Rudolf-Ženiš-TASR

Strieľa ako petardy

Vtedy v plameňoch bambus strieľa ako petardy, čo potvrdil pestovateľ Rudolf Szomolányi v relácii Hurá do záhrady: „V ohni praská vo zvukoch ako bam a bus, tak získal meno.“

Pestovateľ Rudolf Szomolányi vo svojom bambusáriu pestuje obrovské množstvá a veľa druhov tejto rastlinky: „Bambus nie je strom, ani ker, ale ide o trávu, z ktorej odpadu môžete urobiť trebárs aj hotel pre hmyz.“

Bambusový nábytok oceňujú záhradkári. Nájde svoje uplatnenie aj na terasách, či na balkónoch a pestovateľ upozorňuje: „Rastlinky bambusu, ktoré sú predávané v kvetináčoch, sú množené laboratórne, preto je ich mrazuvzdornosť horšia a nevyrastú do takých výšok, ako rastliny množené vegetatívne.“

bambus-záhrada-TASR

Požierač uhlíka

Preto, ak si vysadíme v záhrade živý plot z rastlín predávaných v kvetináčoch, tak sa podľa Rudolfa Szomolányiho: „Živého plota sa nedočkáme.“

Bambus produkuje na rovnakej ploche viac kyslíka ako stromy a doslova požiera uhlík, preto ho podľa pestovateľa sadíme do živnej humóznej pôdy s dobrou priepustnosťou: „Rastlinky majú radi veľa vody, ale neznášajú premokrenie a hĺbku koreňov majú aj do pol metra hĺbky, preto je dôležité, aby sme ich poliali až tam.“

Pri výsadbe do nádob na terasy Rudolf Szomolányi odporúča minimálne veľkosť 60x60x60 s tým, že nádoby zateplíme na zimu: „Ide o to, aby nám nepremrzli korene, tie totiž ak v nádobe zmrznú, bambus vyschne.“

bambus-obed-TASR

Na výhonky dajte maslo a syr

Na jar však začnú vychádzať zo zeme výhonky aj jedlého bambusu, z ktorého si až do leta môžeme uvariť rýchly chutný obed, na ktorý pestovateľ dal aj recept: „Výhonky vyrežeme, keď majú 15 až 30 cm, ošúpeme ich, dáme uvariť na 15 – 20 minút do horúcej osolenej vody. Keď sa dajú ľahko napichnúť na vidličku, môžeme ich konzumovať.“

Pozor! Nikdy nejeme surove výhonky, lebo tie obsahujú malé množstvá kyanidu, ktorý varením hneď stratia a Szomolányi  odporúča: „Na uvarené výhonky dáme plátky masla a zasypeme postrúhaným syrom: chutný výživný obed máme hotový.“

Viac informácií nájdete v archíve STVR z relácie Hurá do záhrady bez reklám a zadarmo. 25 50 75 90