Úvod Novinky Tipy z programu

Ikonické londýnske telefónne búdky vyrábali na Gemeri. Na výlete prespíte ako mnísi

Vyrábali tu aj reťazové spojky pre jedinečný most v Budapešti a objavíte jediný vodný mlyn svojho druhu u nás.

Ikonické londýnske telefónne búdky vyrábali na Gemeri. Na výlete prespíte ako mnísi

Toľko jedinečností, ktoré objavil Televíkend na jednom výlete, udivuje. Moderátorka Martina Kacinová najprv v Rožňave aj prespala na jedinečnom mieste, o ktorom jej viac povedal Tomáš Székely z Občianskeho združenia Otvor dvor: „Bývalý františkánsky kláštor začali stavať v roku 1740 a v roku 1800 sem prišli prví mnísi, ktorí tu boli až do roku 1950 do Barbarskej noci (komunisti zrušili kláštory a mníchov zatvorili a zrušili). V roku 1989 sa kláštor dostal najprv pod ministerstvo vnútra a potom pod mesto Rožnava.“

kláštor-STVR

Dvadsať rokov chátral

Potom historický kláštor viac ako dvadsať rokov chátral, kým na jeho prenájom podpísali s mestom Rožňava OZ Otvor dvor v roku 2016 zmluvu o prenájme. V regióne slúži ako kultúrne centrum a ako Tomáš Székely dodal, že tam, kde stopäťdesiat rokov smeli len mnísi, teraz „tu nájdete aj ubytovanie. V regióne sme výnimoční už iba tým, že celý kláštor sa budoval bez veľkého kapitálu. Vznikal z nadšenia, čo vidno aj na spôsobe, akým sa rekonštruoval.“

Začnite výlet z Drnavy

A tak tu precítite ducha starých čias, keďže využili všetko, čo sa dalo zrecyklovať. Ako Tomáš Székely zdôraznil: „Všetky steny sú robené tak, aby čo najviac na vás dýchala história. Určite tu návštevník zažije niečo iné, ako v iných priestoroch.“

Krisztián-Balfi-STVR

A na výlete s Televíkendom v tom budete pokračovať, ak sa vyberiete do blízkej obce Drnava. Odtiaľ si totiž môžte požičať dvojkolesového tátoša v podobe elektrobicyklov a od pracovníka požičovne Krisztána Balfiho sa dozviete viac: „Každému dáme mapku s vykreslenými trasami, na ktorých objavíte množstvo pamätihodností.“

Najväčší reťazový most na svete

A Krisztián Balfi zaujímavé miesta hneď vymenoval, keďže okrem jedného z najkrajších hradov u nás Krásna Hôrka vzdialeného len päť kilometrov, objavíte jediný nevykradnutý pôvodný zámok u nás Betliar, ale aj pre širšiu verejnosť neznáme rarity počnúc tými v Drnave: „V Andrášiovských železiarňach sa vyrábali reťazové články pre reťazový most v Budapešti a boli tu odlievané červené telefónne búdky pre Londýn."

vodný-mlyn-Kováčová-STVR

Rodina zachránila jedinečný mlyn

V Drnave začína pozoruhodná cyklotrasa cez areál bane Dionýz - Dénes, kde sa ťažila ruda, z ktorej dnes majú v Londýne ikonické červené telefónne búdky a v Budapešti unikátny reťazový most svojho času najväčší na svete známy ako Széchenyi Lánchíd. Dá sa tu oddýchnuť pri jazierku a pokračujete ďalej cez Borčiansku brázdu v Slovenskom krase.

Lúčky-kostolík-STVR

A v ďalšej obci Kováčová objavíte podľa Martina Micháleka z Košice regiónu turizmu veľmi zaujímavú pamiatku: „Vodný mlyn v Kováčovej mal to šťastie, že sa zachoval vďaka rodine, ktorá ho vlastní. Raritou je, že sa tu nachádza jediná lámačka konope poháňaná vodným kolesom na Slovensku."

Z kostola urobili pevnosť

Trasa vedie cez unikátnu ruinu husitského kostola v Lúčke, o ktorej Martin Michálek vysvetlil: „Samotná stavba stredovekého kostolíka pochádza z 13. storočia. Neskôr v 15. storočí bol obsadený bratríckym vojskom. To ho premenilo na pevnôstku so strážnou vežou. Na strategickom mieste slúžil na kontrolu cesty, ktorá spájala rožňavskú kotlinu s turnianskou."

Je to stará trasa, keď ešte nejestvovala cesta cez Sorošku. Vedie strmo až do obce Bôrka, kde zo sedla čaká cyklistov zjazd do Baxovej doliny až k Zádielskej chate. Sem vedie pešia túra cez Zádielskú tiesňavu. Obľubujú ju rodiny s deťmi, lebo ako ako Martin Michálek vysvetlil „z našej čarovnej krajiny Haravara sme tu postavili postavičky."

Matis vraví: Dole z bicykla

Trasa Drnava cez Kováčovú, okolo ruiny kostola v Lúčke na Bôrku a Zádielsku chatu v dĺžke 17 kilometrov elektrobickylom zvládnete za jeden a pol hodiny. Do Zádielskej tiesňavy však môžete ísť len pešo, ako vysvetlil Martine Kacinovej  zo Správy Národného parku Slovenský kras Štefan Matis: „Na ceste sa často vyhrievajú mláďatá vtákov, plazov, jašteríc, človek ide rýchlo na bicykli a prejde ich. Cyklisti tu mali kolízie aj s pešími turistami. Zádielska tiesňava sa navyše dostala do A zóny, čiže bicykel je tu zakázaný aj zo zákona."

anjel-film-Za-nepriateľskou-líniou-STVR

Preto na bicykli musíte pokračovať cez inú cyklotrasu Slovenského krasu. Trebárs na Hačavu a odtiaľ do obce Háj, kde podľa Marina Micháleka „na konci dediny je odmenou socha anjela v hájskej doline, čo je rekvizita z filmu Za nepriateľskou líniou."

Anjel z filmu

Na začiatku Hájskej doliny, čo je štvorkilometrová tiesňava oddeľujúca Jasovskú planinu od Zádielskej a tu nájdete v Háji takéhoto desaťmetrového anjela. Dedinčania z Hája ho dostali od americkej produkcie filmu, v ktorom hviezdia Gene Hackman a Owen Wilson z roku 2001.

Za touto kinomatografickou pamiatkou sa dostanete do Turne nad Bodvou k tamojšiemu pôsobivému hradu a máte za sebou z Drnavy 34 kilometrov za tri hodiny čistého času. Stačí vám nastúpiť s elektrobicyklom na vlak do Rožňavy a ste späť v Drnave.

Viac sa o tomto zaujímavom výlete na bicykli z Gemera do Abova, kam sa vybral Televíkend, dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Foto: STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90